April 2013 | Killjols April 2013 | Killjols
Get Update Everyday Like Our FB Pages

Tuesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Roronoa zoro Quote




Watak fiksyen dari Anime One piece yg aku tgh layan skang bila ada free time....
still new with this anime ( walaupun anime ni dah lama giler) tp cerita2 dia mmg
motivated abis....n watak zoro ni betul2 mengajar kita erti untuk tidak berputus asa
n always want to be the best....

"There is someone that i must meet again. And until that day...not even Death himself can
take my life away!.."

"To be the best You need to accept the fact that you're not the best and have the will
to strive to be better than anyone you face..."

"If you can't even protect your captain, your ambition is pointless! luffy is the man who is gonna
be the pirate king!!"

"So, are you stupid enough to fall for such a stupid trap that stupid people set up? "

"When the world shoves you around, you just gottah stand up and shove back.
it's not like somebody's gonna save you, if you start babbling excuses..."

"When i decided to follow my dream i had already discarded my life..."

"I must be able to pull out the same kind of power just like that time, or i can't consider
myself as stronger.."

"it doesnt matter if its as a devil or a saint, my name will be heard all over the world!"

"you wanted to kill me? ..you couldnt even kill my boredom!..."

"Until i succeed the promise we had made a long time ago..."

"A wound that'd make an ordinary man unconcious...A wound that'd kill an ordinary person...
i won't lose to it!...To face one who is extraordinary again, Hawk eyes...
I can't allow my self to be ordinary!..."

"If you kill yourself, i'll kill you.."

"well, how about this. My "luck" versus this thing's "curse". Wanna see what's stronger..?
if i lose, then im just that much of man anyways..."

"I dont know. im not sure why myself. But if i were to take even one step ba,
i believe all those important oath, promises and many other deals 'til now,
will all go to waste and i'll never be able to return befor you,ever again.."

"If i can't even protect my captain's dream, then whatever ambition i have is nothing but talk.."

"when you decided to go to the sea. it was your own decision. whatever happens to you on the seas,
it depend on what you've done! don't blame..."

"if you do anything that would couse me to abandon my ambitions...you will end your own
life on my sword!.."

" I do things my own way!..so don't give me any lip about it!.."

"bring on the hardship.its preferred in a path of carnage.."


SHARE SHARE SHARE

Monday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Makanan-Makanan Terbaik Melaka

Aku rindu melaka yeah....baru 2 bulan kuar dari melaka sudah rindu maaa...ape yg best pasal melaka? ape lagi makanan2 dia la...akibat kerinduan yg mendalam ini maka terciptlah entry ini...keh3...

1. Nasi lemak..




aku dulu duk area bukit beruang so area2 sini kalau nasi lemak ...sape x kenal nasi lemak mak janda...
sambal dia mmg awesomeness....pedas2 dan berlemak lemak...nasi lemak ni leh dapat pagi2 kat area masjid(taman kerja sama) n leh tgk cina india sume berkumpul makan nasi lemak kat situ n petang dia jual di medan taman kerja sama...dalam kul 4.30 dah bukak rasanya...

n ada dua lagi nasi lemak awesome kat area2 bukit beruang...satu nasi lemak ayam berempah kat taman muzaffar ayam dia mmg besar2 dia bagi...n sedap kalau time puasa mmg beratur panjang la tepi jalan tu...n nasi lemak kat restoren d'putih kat taman kerja sama jgak...tp sambal dia x bape nak pedas...tp tetap sedap...n satu lagi nasi lemak kukus(nasi lemak lorri dak2 panggil) kat depan mmu melaka...n nasi lemak thailand kat depan appartment bbp...

2. Asam Pedas



yeah melaka mmg femes asam pedas ni....n rasa nya ramai tau asam pedas claypot kota laksmana....
mmg femes pagi2 mmg ramai p situ pekene asam pedas....n selalu penuh kadang2 kene tunggu giliran tuk duduk....n satu lagi bende best kat situ...kadang2 dapat tgk artist datang makan....skali aku penah nampak juliana evans lepak situ n ada ptg aku nampak menteri besar melaka datang hahaha...the best..

kalau pergi2 tgk penuh asam pedas claypot tu aku akan p kedai belah belakang lak...aku xtau nama kedai tu...aku panggil kedai belakang je haha...asam pedas dia pun leh tahan...cuma kureng xde sambal belacan...tp still terbaik...

3. Ayam penyet



sbb melaka dkat ngan johor so masakan ala-indo ni pun bersepah jgak kat melaka....ada dua tempat je yg aku makan ayam penyet ni...maybe ade lagi best org cakap cam ayam penyet Api...tp coz mahal....aku refer kat area bukit beruang ni...kat bakso hana....mmg pure indon ....n satu lagi kalau nak try maggi goreng ayam penyet kat kedai indo rasa...foodcourt ixora...harga mmg ok...

4. Nasi Arab



dalam satu tempat kat bbp ada tiga kedai nasi arab...n yg paling org kenal al-jazeera....tp kalau nak p situ duit kene la standby mahal ler....n taj ma taj (tol ke aku eje ni haha malas nak search) dia ade wat delivery slalu aku nampak brader arab tu jalan kaki antar kat dak2 appartment....n nasi arab yg slalu aku mencekik ngan member aku kat foodcourt ixora ..lupa lak namanya....tp ala-ala masakan melayu + arab skit...mmg berselera...tp mahal skit...
5. Coconut shake



satu bende rugi kalau p melaka x pekene ni....ngan panas nye melaka tu mmg sesuai la coconut shake ni di layan tgh2 hari....n paling femes coconut shake pantai klebang...siap ada wat drive-thru lagi haha...
n makanan2 simple2 yg dia jual pun best jgak...cam nasi lemak,sosej,mee goreng...kadang2 duduk je terus dia antar...coconut shake....mmg laju....n kalau malas nak p klebang...coconut shake kat area batu berendam pun awesome jgak...lupa lak aku nama coconut shake tu...coconut shake batu berendam la kot namanya..hehe

6. Ikan Bakar Umbai



kalau ade duit lebih n bawak family g la ikan bakar umbai ni....ikan2 mmg fresh2...standby duit banyak2 dlu hehe....skali je aku penah makan sini itupun coz ade jamuan makan2 lepas wajadiri kat UTEM...time tu melaka jadi tuan rumah...so upacara jamuan ni kolej aku yg handle so malam tu aku jadi bangla jaga parking kejap la kat area umbai tu hahaha..coz ramai org luar datang join jamuan tu tak tau jalan...tempat dia agak tersorok skit...tol2 tepi sungai ..ramai cakap best...tp sbb bz sangat kot time tu aku x sempat nak menikmati kesedapannya...isi perut je...n ada live band situ...mmg sesuai tuk dinner....

7. Masakan Baba Nyonya n Bakso

dua bende x sempat try...bakso melaka central yg member aku tak abis2 suh aku p rasa...n masakan baba nyonya ...ade gak aku carik tak jumpe lak dorang kata kat area jonker walk...tp penuh ngan kedai cina...takkan la makan kat kedai cina....n ade satu lagi kat jonker walk cam satay tp aku xtau la satay ke ape..aku nak try tp tgk tukang buat dia cina...so agak was2 la....tp mmg beratur org beli....n ramai gak melayu beli....tp aku dah was2 xleh la beli....mmg menyelerakan pun tgk...ngan bau dier lg...


p/s: ni sume base on my exprience study kat sana...kalau jalan2 p melaka try la makanan2 melaka ni...jgn la jalan jauh2 makan mcd...kat hometown korang pun ade mcd....miahaha...


Related Search:
SHARE SHARE SHARE

Thursday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

The Inside Us


SHARE SHARE SHARE

Sunday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

“I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.”
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Mega Lara



Menyusur jalan
Arah ke lubuk pencarian
Membubut masa
Yang ingatnya ada henti
Padahal tiada habis

Mengisi ruang usia
Berhempas pulas
Mencari kelimpahan
Atas nama kehidupan

Belajar kesulitan
Agar lebih tahu rasa syukur
Inginnya hidup bersadur kemewahan
Tapi seakan masih samar

Yang bertahan
Terus menepis pesimistik
Yang bila singgah
Boleh pincang penghidupan

Pasrah akan anugerah Tuhan
Tapi bukan menyerah
Lalu dicipta mimpi dalam nyata
Buat sembuh perit jerih
Mengharap biar penghujungnya
Ada coret indah...

credit : Roha idah aka Tengkurax

p/s: aku rindu puisi2 dari ko tengkurax 
SHARE SHARE SHARE

Saturday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Edcoustic - Pertengkaran Kecil Chord

C                       F          G         C
Sedih bila kuingat tengkaran itu
                    F         G  
Membuat jarak antara kita
Em                Am       Em               Am
Resah tiada menentu hilang canda tawamu
F      G           C           F      G           C   G
Tak ingin aku begini tak ingin begini
   C                        F             G              C
Sobat rangkaian masa yang tlah terlewat
                F               G
Buat batinku menangis
Em                     Am      Em    
Mungkin karena egoku mungkin karena
         Am
Egomu
  F   G                     C       F    G        C
Maaf aku buat begini maaf aku begini

Reff :
  F                      G                Em            Am
Bila ingat kembali janji persahabatan kita
         F                G                    Em   Am
Tak kan mau berpisah karena ini
             F                      G                 Em
Pertengkaran kecil kemarin cukup jadi
                    Am
lembaran hikmah
              F              G          C
Karena aku ingin tetap sahabatmu

SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Edcoustic - Sebiru Hari Ini Chord

Intro: D G D G
  Em             A                 D         A               B 
Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
  Em            A                     D
Sebiru hati kita, bersama di sini

  Em             A                         D          A              B
Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
  Em              A                                 D
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah


reff:
  Em                                   A
Bukankah hati kita telah lama menyatu
  F#m                                Bm
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
  Em                                 A
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
  F#m                            Bm
Hapus air mata meski kita kan terpisah
    Em 
Selamat jalan teman
A
Tetaplah berjuang
  F#m                   Bm
Semoga kita bertemu kembali
 Em                      A
Kenang masa indah kita
            D
Sebiru hari ini

Interlude : D G D G

  Em                A                  D            A                    B
Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
  Em                  A                          D
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

interlude: Em A F#m Bm 2x

reff: 2x

  Em                A                     D            A              B
Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
  Em                   A                          D
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah
SHARE SHARE SHARE

Tuesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Bila Kita....

Bila kita rasa kita betul, tak semestinya orang lain tu salah.
Bila kita rasa kita baik, bukan maksudnya orang keliling kita semua tak baik.
Bila kita rasa kita bagus, kita hebat. Ramai lagi manusia dalam dunia lagi bagus, lagi hebat.

Jangan sebab kita ‘tinggi’, kita boleh pandang rendah dekat orang lain.
Jangan sebab kita ‘tinggi’, kita boleh layan orang lain macam anjing.
Jangan sebab kita ‘tinggi’, kita tak payah hormat orang lain.

credit: nazaikha

_________________________________________________________________________________



Oleh Dr A Ilyas Ismail

Sifat sombong (al-kibr) dan menyombongkan diri (al-takabbur) merupakan penyakit hati yang sangat berbahaya. Kesombongan, menurut Ghazali, bermula dari kekaguman seseorang kepada diri sendiri (al-`ujb), lalu memandang rendah orang lain. Sifat sombong merupakan sikap batin yang terejawantahkan dalam perbuatan dan tindakan yang cenderung destruktif dan diskriminatif.

Penyakit yang satu ini, menurut Ghazali, patut diwaspadai, karena tak hanya menyerang manusia secara umum, tetapi justru lebih banyak menyerang orang-orang pandai, para pakar, termasuk para ulama, kecuali sedikit orang dari mereka yang mendapat bimbingan dan petunjuk dari Allah SWT.

Nabi Musa AS konon dianggap telah melakukan "kesombongan intelektual" ketika beliau berkata, "Ana a`lam al-qaum" (akulah orang paling pandai di negeri ini). Sepintas lalu, pernyataan ini dapat dianggap wajar karena dikemukakan oleh seoang Nabi yang ditugaskan Allah SWT untuk membebaskan rakyat Mesir dari perbudakan Raja Firaun. Namun, Allah SWT memandang pernyataan Musa itu berlebihan.

Karena itu, Nabi Musa ditegur oleh Allah dan diberi pembelajaran melalui dua cara. Pertama, Nabi Musa dipertemukan dengan seorang (Khidir) yang memiliki tingkat pengetahuan dan kearfian yang jauh lebih tinggi dari Musa. Seperti diceritakan secara panjang lebar dalam surah al-Kahfi, Nabi Musa seakan-akan "dipelonco" oleh Khidir karena ia tak memiliki wawasan keilmuan seluas Khidir, baik secara filosofis maupun epistemologis. Akhirnya, Khidir terpaksa meninggalkan Musa seraya berkata, "Sesungguhnya kamu sekali-kali tidak akan sanggup sabar bersama aku." (QS al-Kahfi [18]: 67).

Kedua, Allah mengajarkan kepada Nabi Musa doa yang berisi etos dan moral seorang ilmuwan (intelektual). "Rabbi zidni `ilman"(Ya Allah tambahkan kepadaku ilmu pengetahuan). Doa ini diajarkan juga kepada Nabi Muhammad SAW dan selanjutnya kepada kita semua, orang-orang beriman.

Doa ini penting, karena mengajarkan kepada kita beberapa etika keilmuan. Pertama, etos dan moral intelektual adalah belajar, menemukan kebenaran, dan mengembangkan ilmu. Kedua, ilmu pengetahuan bersifat dinamis, tumbuh dan berkembang (growing and developing) setingkat dengan kerja ilmiah para ilmuwan. Ketiga, apa yang telah diketahui pasti lebih sedikit daripada yang belum diketahui. Kenyataan inilah yang membuat para ilmuwan tak boleh sombong, tetapi harus rendah hati (tawadhu).

Socrates, filosof Yunani, pernah menunjukkan sikap rendah hati itu sewaktu ia berkata, "I only know that I don't know." (Aku hanya tahu bahwa aku tidak tahu). Imam Syafii, pendiri Mazhab Syafii, lebih tawadhu lagi. Disebutkan, setiap kali beliau memperoleh tambahan ilmu, beliau selalu menangis, karena makin sadar betapa banyak ilmu yang belum diketahuinya.

Agar tidak seperti kodok dalam tempurung, para ilmuwan harus belajar dan menumbuhkan sikap rendah hati, persis seperti pesan doa yang diajarkan oleh Allah SWT kepada Nabi Musa AS di atas. Logikanya begini, kalau sifat rendah hati datang, maka segala bentuk kesombongan dan arogansi pasti menghilang. Wallahu a`lam.
Tulisan ini telah dimuat di Republika cetak dengan judul Kesombongan Intelektual.

P/S: Ilmu Tuhan Tak terbatas...Muhasabah diri....Baca kisah Nabi Musa dan Nabi Khidir..


\

SHARE SHARE SHARE

Sunday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

MALAS


Bilaku pejamkan mata
Segalanya menghampiri
Terlayar rasa semalam
Termanggu sejenak

Malasnya ku melangkah ke sana
Mencari sempadan kehidupan
Yang selalu hilang sebelumnya
Di sebalik satu kenyataan

Sesungguhnya malas itu indah
Tanpa ku terlibat dengan dosa-dosa
Dalam berusaha mencari sesuatu

Kekurangan di sini
Sudah cukup buatku
Apa yang ku genggam
Itulah harapan

Kelebihan yang datang
Adalah kesyukuran
Selagi dapat menyedut ketenangan
Sehingga terasa di jiwa..
Nikmatnya

Kelebihan yang datang
Adalah kesyukuran
Selagi dapat menyedut ketenangan

hmmm…yeah.. malasnya
SHARE SHARE SHARE