Killjols Killjols: review music
Get Update Everyday Like Our FB Pages
Showing posts with label review music. Show all posts
Showing posts with label review music. Show all posts

Wednesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Makna Lagu Metallica , The Unforgiven

Makna Lagu Metallica The Unforgiven



Lagu yang mempunyai penceritaan sehingga tiga bahagian. Yang mana ketiga-tiga bahagian mempunyai maksud dan ceritanya tersendiri . The Unforgiven yang bermaksud yang tidak termaafkan jika di-translatekan so ia adalah satu lagu yang berkisar tentang sesuatu , seseorang ,
seperkara , atau satu entiti yang tidak dimaafkan atau sesuatu itu tidak dapat dimaafkan.

The Unforgiven.

Lagu tentang seseorang yang masih kecil yang punya pengalaman negatif yang dialaminya selama berada dalam kalangan keluarga dan masyarakat. Dia merasakan dirinya telah dibentuk sebagai seorang yang tidak berguna dan merasa dirinya tidak banyak membuat apa atau di beri peluang
untuk berbuat apa-apa. Akhirnya dia menyesali kehidupan yang telah disia-siakan selama ini . Dan menggelarkan orang disekitarnya The Unforgiven.

The Unforgiven II.

Lagu ini dimaknakan sebagai pertemuan dengan seseorang yang ia rasa dapat menjadi tempat untuk berkongsi beban dan masalah, serta dapat memberikannya harapan dalam hidupnya . Hetfield berkata
''Forgiving no one and ending up alone'' yang berarti tak memaafkan sekalipun dan berakhir dalam  kesendirian. sehingga orang yang ditemuinya itupun menjadi orang yang tak termaafkan.

The Unforgiven III
lagu ini menceritakan tentang bagaimana ia memaafkan semua orang yang telah menyakiti dirinya dan kehidupanya. Ia menyadari, dengan memaafkan, ia mendapat ketenangan dengan melepaskan kemarahan, kesedihan, dan kepahitan yang menghantui hidupnya hingga sekarang.


SHARE SHARE SHARE

Thursday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Impak Lagu Nyanyian Jep Sepahtu .Selamat Malam Rohingya.

Lagu Selamat Malam Rohingya . Secebis lirik yang disampaikan oleh Jep Sepahtu memberi Impak yang berkesan kepada Penonton Maharaja Lawak Mega 2014. Sejak itu ramai mula mencari lagu itu di internet dan mengamati Liriknya . Ada yang mengetahui dan ada yang tidak tentang ini. Tapi sedikit sebanyak Selepas itu Info tentang bangsa ini mula dicari dan dikenali.






Antara komen-komen yang kebanyakan mengaitkan Sepahtu pada Video Youtube Channel Crazypuppet "Sahabat - Selamat Malam Rohingya" .



Selamat Malam Rohingya adalah nyanyian sebuah kumpulan aktivis yang menggelarkan diri mereka SAHABAT. 

Deskripsi Dari Facebook Page mereka:

SAHABAT adalah kumpulan muzik aktivis lagu-lagu kemanusiaan. Sejak 2002, SAHABAT aktif membuat persembahan lagu-lagu kemanusiaan mengenai Palestin, Afghanistan, Bosnia dan kini Rohingya. Antara lagu-lagu, Doa Khan Younis, Syair Islami, Nakhoda Indraputra, Isandra Palestina, Pasca Tahyulisme, Semangat Si Mudalela, Ya Sara, Putriku, Menjunjung Setia dan Selamat Malam Rohingya. SAHABAT berpegang pada konsep : "LAGU DAN MUZIK YANG SEMPURNA PASTI MENGANJURKAN SUARA KEMANUSIAAN".


Lagu ini berkisar tentang sebuah bangsa yang telah dilupakan dunia . Bangsa ini majoriti beragama Islam . Mereka golongan minoriti di Myanmar dan tidak diiktiraf akan kewujudan mereka di sana. Penghapusan etnik yang kejam ini masih dilakukan. Mereka kini adalah pelarian yang kebanyakan mereka yang mati ketika melarikan diri di laut akibat kelaparan dan ada juga mati ditanah mereka sendiri.

Mari kita mengamati bait lirik lagu yang penuh makna ini. Sekurang-kurangya kita tahu akan kewujudan mereka . Walaupun Media Massa tidak mengendahkan akan bangsa ini . Semoga Bangsa kita tidak menimpa nasib malang seperti ini juga. Doa dari kita semua pada mereka .

Lirik lagu Sahabat - Selamat Malam Rohingya

Selamat malam Rohingya
meski lena mu disisi mayat
Jangan menangis sahabat
ini Tuhan mengujimu

Selamat malam Rohingya
Dunia sedang tidur lena
kami doakan untukmu
sejahteralah selalu
Jangan menangis sahabat
Ini tuhan mengujimu

Selamat malam Rohingya
esokkan ada matahari
berbanyaklah berdoa
jangan kau terlepas darinya

Chord lagu: http://malaykord.blogspot.com/2014/12/sahabat-selamat-malam-rohingya-chord.html

Credit: Kumpulan Sahabat , Kumpulan Sepahtu , Crazypuppet Channel , Malaykord Blog
SHARE SHARE SHARE

Sunday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Album Stacy #1 Terbaru 2014

Wednesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Album Baru Siti Nurhaliza 2014 bertajuk Fragmen


Fragmen , Tajuk album penyanyi kesayangan Malaysia , Siti Nurhaliza . Album Studio Kelima  belas ( 15 ) Siti Nurhaliza ini di keluarkan pada Jun 2014 Dengan kerjasama Siti Nurhaliza Production dan juga Universal Music. Aubrey Suwito , Rozi Sang Dewi , Faizal Tahir dan juga Mike Chan adalah antara Penulis dan produser yang terlibat dalam pembikinan album ini  .
  

Track List


SHARE SHARE SHARE

Monday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Senarai Kedai Menjual CD Wings Menakluk Kosmos


 

GENTING HIGHLANDS

Dapatkan CD di Genting Highlands,
Lot F/L 2A.20A, Level T2A, First World Hotel,
Genting Highlands Resorts, 69000 Genting Highlands
03-64363638

KELANTAN
KB Mall, Lot G3B, Gorund Floor,
KB Mall, PT 101 & 102, Jalan Hamzah, Seksyen 16, 15050 Kota Bahru.
09-7487882

SARAWAK
1. Plaza Merdeka
Lot B-48 & 49, Plaza Merdeka. No.88 Pearl Street, 93000, Kuching Sarawak.
082-232903

2. Spring Mall
Lot 149, 1st Floor, The Spring Shopping Mall, Jalan Simpang Tiga, 93350 Kuching, Sarawak.
082-415350

3. Summer Mall
G118-G120, GF, The Summer Shopping Mall, Lot 7455, Block 1, Samarahan Land District, Jln Datul Mohd Musa, 94300, Kota Samarahan, Sarawak.
082-661649

4. Wisma Saberkas
Lg. 18B-20A, Lower Grd Floor,Wisma Saberkas, Junction Of Jalan Abang Haji Openg/Jln Green, 93100 Kuchin, Sarawak.
082-413979

5. Bintang Plaza 2
No.G29-30, Ground Floor, Jln Miri Pujut, Bintang Plaza Shopping Complex, Miri,98000 Sarawak.
085-438418

6. Boulevard
UFG 1.13, Upper Grd Floor, Boulevard Shopping Ctr, Lot 2528, Jln Boulevard Utama, Boulevard Commercial Ctr, 98000 Miri, Sarawak.
085-438431

7. Imperial Mall
Unit 1.06 & 1.07, Lot 827, Block 9, The Imperial Mall & Court, Jalan Merpati, 98000 Miri, Sarawak.
085-426215

8. Permaisuri Imperial City Mall
Lot FF33, 1st Floor, Permaisuri Imperial City mall, Jalan Merpati, 98000, Miri, Sarawak
085-410052

SABAH

1. Eastern Plaza
Lot G47-G47, Eastern Plaza Shopping Complex & Kuhara Hotel, Mile 1, Jalan Kuara, 91000, Tawau Sabah.
089-749708

2. One Borneo
Lot C-613 & C-614, Lg Floor, One Borneo Hypermall, Jalan Sulaiman, 88400 Kota Kinabalu, Sabah.
088-486136

3. Palm Square
PA1, 4th Floor, Palm Square, Centre Point Sabah, No.1,Jalan Centre Point, Kota Kinabalu, Sabah.
088-249334

4. Suria Sabah
Lot 2-76, 2nd Floor, Suria Sabah Shopping Mall, Jalan Tun Fuad Stephens, 88000, Kota Kinabalu, Sabah.
088-448069

PERAK

1. Aeon Ipoh 18 Station
Lot F62. First Floor, Aeon Station 18 Shopping Centre, No2 Susuran Stesen 18 Ipoh, 31650, Perak.
05-3217306

2. Aeon Sri Manjong
Lot F33, Aeon Shopping Centre, Pusat Perdagangan Manjung Point 3, 32040, Seri Manjung, Perak.
05-6870180

3. Greentown
Lot G20, Ground Floor, Greentown Mall, Jalan Hospital, 30450 Ipoh, Perak.
05-2437654

4. Ipoh Parade
Lot G08, Ground Floor, Ipoh Parade, 105, Jln Sultan Abdul Jalil, Greentown 30450 Ipoh, Perak.
05-2434681

5. Kinta City Shopping Centre
Lot F45, First Floor, Kinta City Shopping Ctr, Jln Teh Lean Swee, Jln Sultan Azlan Shah, Ipoh, 31400 Perak.
05-5459692

NEGERI SEMBILAN

1. Giant Senawang
Lot A35 & B21, Giant Senawang, Lot 1571, Jalan Senawang, Mukim Ampangan, Bandar Seremban, 70450 Negeri Sembilan.
06-6781704

2. Giant Lukut
Lot F09-, First Floor, Giant Superstore Lukut, Lot 12352, Jalan Dataran Segar, Bdr Dataran Segar, Batu 3, Jalan Port Diskson 71010 Port Dickson, Negeri Sembilan
06-6511602

3. Jusco Seremban 2
Lot G02, Jusco Seremban 2, No.112, Persiaran S2 B1, Seremban 2, 70300 Seremban, Negeri Sembilan
06-6015478

4. Tesco Nilai
Lot G06, Ground Floor, No1, Jalan BBN 1/3, Putra Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan
06-7997355

5. Tesco Senawang
Lot F-11, 1st Flr, Lorong Bunga Tanjung 3/1, Kaw Perusahaan Senawang Baru, Senawang 70450, Negeri Sembilan.
06-6780040

6. Tesco Seremban
F30, 1st Floor, Tesco Seremban 2, No 1, Jalan Haruan 2, 70300, Seremban, Negeri Sembilan
06-6313211

JOHOR

1. Aeon Taman Universiti
Lot Lg 31, Lwr Ground Floor, Jusco Tmn Universiti Shp Ctr, PDA 62861, Jln Pendidikan, Taman Unirvesiti,Mukim Pulai, Daerah Johor Bahru,Johor.
07-5201098

2. Aeon Bukit Indah
Lot S47, Second Floor, Aeon Bukit Indah Shopping Centre, No8, Jalan Indah 15/2, Johor Bahru 81200, Johor.
07-2369546

3. Aeon Mall Kulaijaya
Lot G22, Aeon Mall Kulaijaya, PTD 106273, Persiaran Indahpura Utama, Bandar Indahpura, 81000, Kulaijaya, Johor.
07-6606353

4. Aeon Tebrau City
No.S52, 2nd Floor, Jusco Desa Tebrau, No.1, Jalan Desa Tebrau, Taman Desa Tebrau, 81100 Johor Bahru, Johor.
07-3546561

PULAU PINANG

1. Aeon Seberang Prai
Lot F-08, 1st Flr, Aeon Seberang Prai City Shp. Ctr, Perdana Mall,Jalan Perda Timur Sbrg Prai Tengah, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang.
04-5383578

2. Gurney Mall
No.170-B1-10, Plaza Gurney, Gurney Drive, 10250 Pulau Pinang.
04-2279278

3. Sunway Canival
Lg 20, Lwr Grd Floor, Sunway Caniball Mall, 3068 Jln Todak, Pusat Bandar Seberang Jaya, 13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.
04-3979231

4. Tesco Tanjung Pinang
Lot G06, Ground Floor, Tesco Tanjung Pinang, No.1, Jalan Seri Tanjung Pinang, Tanjung, 10470, Pulau Pinang.
04-8904455

MELAKA

1. Aeon Bandaraya Melaka
Lot S02, Second Floor, No2, Jalan Lagenda, Taman I-Lagenda, 75400, Melaka.
06-2869627

2. Aeon Melaka
Lot F05 & F06, Aeon Melaka Shopping Centre, Leboh Ayer Keroh 75450 Melaka.
06-2316010

3. Tesco Melaka
Dragon Retail Chain Store Sdn Bhd, Lot no.6, Ground Floor Tesco Melaka. No.1, Jalan Tun Abdul Razak, 75400, Melaka.
06-2866388

KLANG VALLEY

1. Giant Bandar Puteri
Lot No.F10 & F11, Giant Suoerstore IOI Mall Bdr Puteri,No.7, Jalan Puteri 1/1, Bdr Puteri, Puchong, Selangor.
03-80605970

2. Giant Batu 9 Cheras
Lot F3, F4 & F5, First Floor, Giant Hypermarket Cheras, GM252 Lot 956, Batu 9 1/4, Jalan Cheras, Selangor.
03-90745961

3. Giant Damansara
Lot F-06, Giant Kota Damansara, No.16, Jalan PJU5/1, Kota Damansara, PJU 5, 47810, Petaling Jaya, Selangor.
03- 61422013

4. Giant Hypermarket Subang Jaya
Lot G22&23, 672&673, USJ1, Subang Jaya, 47500, PJ Selangor.
03-80245828

5. Giant Kelana Jaya
Lot No.F24& F25, Giant Hyprmkt Kelana Jaya, No.33,Jln SS6/12, Kelana Jaya, Selangor.
03-78807446

6. Giant Klang
Lot A16, Giant Hypmrkt Klang , P'siar'n Batu Nilam, Bdr Bkt Tinggi 1 ,jln Lgt, Klang Selangor.
03-33236214

7. Giant Shah Alam
Lot A7 & A8, Giant Hypmrkt/Stdm Shah Alam, Lot.2, P'siar'n Suk.Sekyen13, 40100 Shah Alam, Selangor.
03-55119291

8. Great Eastern Mall
No.3A, Lower Ground Floor, Great Eastern Mall, No.203, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.
03-42579681

9. Ikano Damansara
Lot G18, Ikano Power Centre, No.2, Jln PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya,Selangor.
03-77225491

10. IOI Mall
Lot G13, G/F IOI Mall, Bdr Puchong Jaya, 9th Mile, Jln Puchong, 47100 Puchong, Selangor.
03-58820253

11. KL Festival City
Lot No.G06, Ground Floor, KL Festival City, No.67, Jalan Taman Ibu Kota, Taman Danau Kota, Setapak, 53300, Kuala Lumpur.
03-41313583

12. Kota Damansara (formerly Video Ezy)
Shell Station Kota Damansara, No.1, Jalan Cecawi 6/18A, Seksyen 6, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor.
03-61414758

KLANG VALLEY 2

1. Sungei Wang
Lot no LG147-1, Lower Ground Floor, Sungei Wang Plaza, Jalan Bukit Bintang, 55100, Kuala Lumpur.
03-21448758

2. Sunway Pyramid
LG2.68, Lower Ground Two, Sunway Pyramid Shopping Mall, Bandar Sunway 46150 Selangor.
03-56221063

3. Suria KLCC (formerly Video Ezy)
Lot 316A, 3rd Floor, Suria KLCC, Jalan Ampang, 50008, Kuala Lumpur.
03-21614830

4. Taipan USJ (formerly Video Ezy)
No.17, Ground Floor, Jalan USJ/1, Taipan, UEP Subang Jaya, 47620, Petaling Jaya, Selangor.
03-56374101

5. Taman Melawati (formerly Video Ezy)
No. 52, Ground Floor, Jalan Negara, Fasa 2, Taman Melawati, Hulu Klang, 68000, Ampang, Selangor.
03-41071595

6. Taman Tun Dr. Ismail (formerly Video Ezy)
No.40, Ground Floor, Jalan Tun Mohd. Fuad 1, Taman Tun Dr. Ismail, 60000, Kuala Lumpur.
03-77280617

7. The Mines
L1-50, Mines Shopping Fair, Jalan Sungai Besi, Kuala Lumpur.
03-89426353

8. Wangsa Maju
Lot F22, 1st Floor Alpha Angle Shop.Complex, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.
03-41425912

Antara kedai-kedai sekitar Lembah Klang bagi mendapatkan album "Menakluk Kosmos" Wings

1. Aeon Bukit Tinggi
S46, Second Floor, AEON Bukit Tinggi Shop Ctr, No.1, Pers'ran Batu Nilam 1/KS6, Bdr Bkt Tinggi 1, 41200 Klg, Selangor.
03-33230614

2. Aeon Cheras Selatan
Lot G07, Ground Floor, Kompleks Membeli Belah Aeon Cheras Selatan, Lebuh Tun Hussien Onn, 43200 Balakong, Selangor.
03-90753049

3. Aeon Rawang Anggun
Lot F17, First Floor. No1, Persiaran Anggun, Taman Anggun, Kota Emerald, 48000, Rawang, Selangor.
03-60919871

4. Aeon Taman Equine
G16, G/F, AEON Taman Equine Shopping Centre, No.2, Jalan Equine, Taman Equnie, 43300 Seri Kembangan, Selangor.
03-89418501

5. Aeon Taman Maluri
Lot G07, 1st Floor,Tmn Maluri Shop.Ctr, Jln Jejaka, Tmn Maluri, Kuala Lumpur.
03-92859078

6. Alam Sentral
G16-G18, Ground Floor, Alam Sentral Plaza, Jln Majlis, Seksyen 14, Shah Alam, Selangor.
03-50327069

7. Ampang Point
MO1, Mezzanine Floor, Jln Memanda 3, Ampang Point , 68000 Ampang, Selangor.
03-42560618

8. Bangsar Village
Lot No.G17, Ground Floor,Bangsar Village, No.1, Jalan Telawi Satu, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur.
03-22841012

9. Bukit Bintang
G-01, Ground Floor, Wisma Bukit Bintang, No.28, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.
03-21433241

10. Bukit Raja Shopping Centre
Lot F28, Gr Flor, Bdr Klang, P'siar'n Bukit Raja,Bdr Br Klang, 41150 Klang, Selangor.
03-33439564

11. Centre Point Bandar Utama
G29, GF, CentrePoint Bandar Utama, No3, Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama, 47800, PJ Selangor.
03-77327635

12. Centro Mall
Lot G115, Ground Floor, No.8, Jalan Batu Tiga Lama, 41300, Klang, Selangor.
03-33422940

13. Empire Shopping Gallery
Lot LG11, Lower Ground Floor, Empire Shopping Gallery, Jalan SS16/1, 47500, Subang Jaya, Selangor.
03-56314600

(sources:KRU)
SHARE SHARE SHARE

Friday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Makna Lagu M Nasir Tanya Sama Itu Hud Hud


Review tentang lagu M Nasir bertajuk Tanya sama itu hud-hud , Apa maksud tersirat dan apa makna tersirat dan nasihat yang ada dalam lagu ini . Dah Lama aku nak wat posting pasal lagu ni tapi asyik terlupa je. Jadi malam yang indah ini sesuai la tuk aku review pasal lagu dari genius muzik, m nasir yang banyak lagu dia berunsurkan tassawuf dan erti mengenal diri .

Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
Yang sampai hanya satu jalan

Rangkap pertama dalam lagu ini , di inspirasikan dari hadith baginda Rasullah S.A.W  tentang umat islam di akhir zaman yang akan terbahagi kepada 73 Golongan dari  dari kesemua golongan itu hanya ada satu golongan yang akan terselamat , 1 golongan itu adalah golongan Ahli Sunah Waljamaah.

“Ketahuilah, sesungguhnya orang-orang sebelum kamu dari Ahlul Kitab telah berpecah belah menjadi tujuh puluh dua golongan. Sesungguhnya (ummat) agama ini (Islam) akan berpecah belah menjadi tujuh puluh tiga golongan, tujuh puluh dua golongan tempatnya di dalam Neraka dan hanya satu golongan di dalam Surga, yaitu al-Jama’ah.”

[HR. Abu Dawud (no. 4597), Ahmad (IV/102), al-Hakim (I/128), ad-Darimi (II/241), al-Ajurri dalam asy-Syarii’ah, al-Lalikai dalam as-Sunnah (I/113 no. 150). Dishahihkan oleh al-Hakim dan disepakati oleh Imam adz-Dzahabi dari Mu’a-wiyah bin Abi Sufyan. Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah mengatakan hadits ini shahih masyhur. Dishahihkan oleh Syaikh al-Albani. Lihat Silsilatul Ahaadiits ash-Shahiihah (no. 203-204)]

Dalam riwayat lain disebutkan:
“Semua golongan tersebut tempatnya di Neraka, kecuali satu (yaitu) yang aku dan para Sahabatku berjalan di atasnya.”

[HR. At-Tirmidzi (no. 2641) dan al-Hakim (I/129) dari Sahabat ‘Abdullah bin ‘Amr, dan dihasankan oleh Syaikh al-Albani dalam Shahiihul Jaami’ (no. 5343). Lihat Dar-ul Irtiyaab ‘an Hadiits maa Anaa ‘alaihi wa Ash-haabii oleh Syaikh Salim bin ‘Ied al-Hilali, cet. Darur Rayah, th. 1410 H]

Beribu-ribu Margasatua
Mencari raja si Muraq
Yang sampai hanya tiga puluh

Terdapat Syair parsi tulisan Farid Ud-Din Attar bertajuk Musyawarah Burung (Mantiq Al-tayr). Dalam syair tersebut beribu-ribu burung terbang mencari raja segala burung iaitu  Raja Simurgh. Daripada beribu burung tersebut hanya 30 sahaja yang berjaya sampai . Lagi detail tentang syair ini klik ---- > FARIDU'DDIN ATTAR - Musyawarah Burung (Mantiqu't-Thair)

Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu

Algojo berasal dari perkataan portugis , algoz , Algojo ini tugasnya adalah bertangungjawab untuk menjalankan hukuman mati kepada pesalah . Secara halusnya algojo ini adalah tugasnya pencabut nyawa . Mungkin di gambarkan sebagai Malaikat Maut.

Lihat dunia dari mata burung
Atau lihat dari dalam tempurung
Yang mana satu engkau pilih

Rangkap yang senang dan mudah . melihat dunia dengan lebih terbuka atau masih melihat dalam keadaan terkurung mana satu menjadi pilihan kita.

Dalam kalut ada peraturan
Peraturan mencipta kekalutan
Di mana pula kau berdiri
Di sini

Dalam setiap kekalutan dalam masyarakat, manusia mencipta satu peraturan tapi peraturan itu kadangkala hanya mencipta banyak lagi masalah , peraturan yang manusia cipta tak sempurna .

Pada Zaman Jahilliyah , Rasullullah mengajar islam dan keindahannya pada orang-orang jahilliyah . Sistem ajaran dari Rasullullah sangat  sempurna berpandukan Al-quran dan Al-hadis dari segi politik sehingga la kepada kehidupan harian . Tetapi pada hari ini banyak sistem dan peraturan telah di ubah mengikut kesesuaian  yang kebanyakannya dapat kita lihat tidak seimbang dan sempurna.

Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu
Berikan ku kesempatan akhir ini
Untuk menyatakan kalimah/kisah sebenarnya
Berikan aku kesempatan akhir ini
Lai lai la lai la lai

Di saat nyawa kita dicabut sempatkah kita untuk mengucap kalimah yang sebenar.

Tanya sama itu hud-hud
Lang mensilang
Kui mengsikui
Kerana dia yang terbangkan ku ke mari

Lang mensilang Kui mengsikui , aku tak berapa pasti apa maksud ayat ini , tetapi dalam sebutan cina Nang bo ti nang kui bo ti kui membawa maksud Orang bukan orang , Hantu bukan Hantu . Orang-orang dulu cakap terlalu jahat , hati serupa batu . part tanya sama itu hud hud mungkin termasuk dalam syair parsi FARIDU'DDIN ATTAR - Musyawarah Burung (Mantiqu't-Thair)



Sumber: KoleksiCeritaBest
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Himpunan Cover tribute untuk Band Nirvana

Tiada benda yang menarik nampaknya hari ini , so aku wat la searching untuk band-band yang pernah cover lagu Nirvana , Siapa tak kenal band dari seattle ni. Punya lagu rock grunge yang sangat-sangat berkualiti . Di anggotai oleh Krist Novoselic, Kurt Cobain, dan Dave Grohl (Foo Fighters) . Band ini dibubarkan selepas kematian Kurt Cobain pada 1994. Walaupun umur aku time tu baru 3 tahun tapi band ni sangat memberi impak pada music rock modern dan aku pun banyak belajar dan mendengar lagu-lagu dari nirvana ketika di sekolah menengah sehinggalah kini, aku masih mendengar lagu-lagu band ini . 

6. NOAH - Smells Like Teen Spirit (Nirvana Cover)

 

5. Muse - Lithium (Nirvana Cover)



4. Bruno Mars - Smells Like Teen Spirit/ Billie Jean (Mash Up cover Nirvana & Michael Jackson)


3. Seether - Something in The Way ( Nirvana Cover)



 2. Yuna - Come As You Are (Nirvana Cover)


1. Evenescence - Heart Shaped Box (Nirvana Cover)

SHARE SHARE SHARE

Wednesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Maksud Tersirat Dari Lagu Metallica Bertajuk One

Dah lame aku nak wat entry ni...tp xde masa nak buat...review tentang lagu anti-perang metallica bertajuk ONE...yang punya maksud yang sangat mendalam...jom layan..


"One" di tulis pada november 1987 oleh vocalist dan juga Drummer Metallica iaitu James
Hetfield dan Lars Ulrich. lagu ini telah di released pada 1989 sebagai single terakhir dalam album.

lirik Lagu di adaptasi dari novel Johnny got His gun oleh Dalton Trumbo Mengenai Perang Dunia
pertama. Novel ini adalah tentang seorang askar muda bernama Joe Bonham yang berkhidmat dalam Perang Dunia pertama yang telah sedar di hospital selepas terperangkap dalam letupan meriam.Beliau mula sedar bahawa dia telah kehilangan tangan, kaki dan Muka(termasuk mata,telinga, dan lidah) dengan erti kata lain beliau kehilang semua nya termasuk kesemua deria(penglihatan,pendengaran,rasa dan deria bau). tetapi fungsi fikirannya masih sempurna. Beliau seperti menjadi banduan di dalam jasadnya atau dengan kata kasar nya mati lebih elok.


Atas siksaan yang di terima oleh Joe.Pada awalnya dia cuba membunuh diri dengan menahan nafas tetapi beliau mendapati beliau telah di beri tracheostomy(satu alat yang mengawal nafas masuk dan keluar).Bayangkan bertapa siksanya Joe hilang kedua kaki dan tangan. hilang identitinya iaitu muka. dan juga hilang kesemua deria nya.Dia tidak bercakap. tidak juga mendengar. bau dan tidak boleh merasa.

walaupun pada awal nya joe ingin mati. Tetapi kemudian beliau berhasrat untuk di letakkan ke dalam kotak kaca dan ingin melawat ke seluruh dunia bagi menunjukkan kepada orang lain kengerian sebenar Perang dunia.Selepas dia berjaya berkomunikasi dengan doktor dengan cara menghantukkan kepalanya di atas bantal dalam kod MORSE(kaedah kamunikasi telegraf dengan kod panjang dan pendek yg menggambarkan abjad dan nombor) dan akhirnya beliau sedar yang hasrat nya takkan tercapai dan beliau akan terus hidup dalam keadaan begitu
sehinggu akhir hayatnya.


Dikatakan cerita Johny Got his Gun adalah kisah benar dari kisah tentera pada perang dunia Pertama.


p/s: Bayangkan sebentar...Kita di tempat JOE...Hayati lirik dan music video dari Metallica ini..



Metallica - ONE

I can't remember anything
Can't tell if this is true or dream
Deep down inside I feel to scream
This terrible silence stops me

Now that the war is through with me
I'm waking up, I cannot see
That there is not much left of me
Nothing is real but pain now

Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, wake me

Back to the war it's much too real
In pumps life that I must feel
But can't look forward to reveal
Look to the time when I'll live

Fed through the tube that sticks in me
Just like a wartime novelty
Tied to machines that make me be
Cut this life off from me

Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, wake me

Now the world is gone, I'm just one
Oh God, help me
Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, help me

Darkness imprisoning me
All that I see
Absolute horror
I cannot live
I cannot die
Trapped in myself
Body my holding cell

Landmine has taken my sight
Taken my speech
Taken my hearing
Taken my arms
Taken my legs
Taken my soul
Left me with life in hell




SHARE SHARE SHARE

Sunday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Lagu Baru Wings - Bisa Yang Tertunda Lirik

Lagu Terbaru dari Wings dibawah naungan KRU record, Album barunya yang bertajuk Menakluk Kosmos agak berlainan skit bunyinya dari bunyi asal Wings tapi , aku masih menunggu the masterpiece dari joe dan awie dan anggota Wings yang lain, dari banyak-banyak lagu dalam album tu, aku pilih Bisa Yang Tertunda, Kat bawah ni adalah lirik Bisa yang tertunda, ada apa-apa correction bagitau aku.

Antara lagu yang ada dalam Menakluk Kosmos album terbaru Wings 2014 dibawah naungan KRU :  


01 Bisa Yang Tertunda
02 Hei! Lihat Sini
03 Ingatkan Dia
04 Peti Pandora Mu
05 Adoney Dari Paran
06 Gurindam Dari Masyar
07 Komplikasi Pramaya
08 Menakluk Kosmos
09 Penanti
10 Raja Segala Duri
 11 Segitiga Piramida


Lirik Lagu Baru Wings - Bisa yang Tertunda lyric & Mp3

Tarian ini kian terhenti
ditelan hari
darah merahku
hilang hangatnya
dipasuk masa

tak pernah kebah
diri ini dari sesal
kesilapan lalu
jalan yang luka 
bisa yang telah tertunda
kehari mendatang

akhbar diri
kian tenggelam
dalam lembah hitam
dikau berlalu
dalam senyuman
tanpa menyedari ku

chorus

***

apa yang ku genggam
tabir dari celahan jari
ada yang kudakap
mengata ingin pergi

takdirku

solo

chorus

ulang ***

apa yang ku tatap
mengikut kembali kemuka
ada yang ku pendam
bergelut dari dendam


SHARE SHARE SHARE