Killjols Killjols: tutorial
Get Update Everyday Like Our FB Pages
Showing posts with label tutorial. Show all posts
Showing posts with label tutorial. Show all posts

Thursday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara Mula dan Kod Asas LateX

Cara mula Menulis Latex.


1. Setelah anda download latex dan install ke dalam komputer anda, Untuk memulakan penulisan menggunakan Latex anda perlu membuka software Texmaker terlebih dahulu.

2. Selepas Membuka Texmaker , anda perlu membuka file baru dengan cara pergi ke "File" di tab software itu dan kelik "New".

3. Letakkan Code di bawah ke dalam File baru anda.

\documentclass{article}
\begin{document}
% Let's try this...
Hello World! This is my first \LaTeX\ document
\end{document}

4. Sebelum anda compile code ini anda perlu save terlebih dengan. dengan save .tex ke dalam komputer anda.

5. Selepas anda save tekan key F1 di pada keyboard anda sebagai shortcut untuk compile file latex anda.

6. Dan anda akan melihat compiler akan mengeluarkan output seperti gambar di bawah.


Nota Code asas Latex


% adalah comment untuk latex code. Setiap space adalah mewakili satu "space" . 

Apa itu comments? : Commnet biasa ditulis oleh pengaturcara sebagai tanda atau deskripsi pada tiap-tiap satu code yang mereka tulis agar mereka dapat mengesan, memahami atau sebagai kemudahan kepada pembaca code yang lain.

\documentclass{article} dan disusuli \begin{document} adalah mukadimah untuk code Latex.

Untuk menulis karater/Special Character didalam latex anda perlu meletakkan backslash dihadapan karakter tersebut agar ia dapat dilihat pada output. 

Sebagai Contoh: 

\# \$ \% \^{} \& \_ \{ \} \~{} \textbackslash

Bagaimana pula untuk menulis "Backslash" pada Latex? : \textbackslash adalah code untuk display backslash pada output Latex.

Output untuk code di atas adalah kelihatan seperti berikut:




\noindent : adalah code untuk membuang indent pada paragraph , indent adalah ruang kosong yang ditinggalkan untuk baris pertama dalam paragraph.

Sebagai contoh anda ingin menulis 3rd atau 4th . cara menulisnya didalam latex adalah dengan cara sebagai contoh dibawah.

$3^{rd}$ atau $4^{th}$

untuk break atau dalam html nya <br/> didalam latex ia ditulis dengan double backslash \\ . word selepas backslah itu akan break atau turun ke bawah.

untuk text greater (>) atau text less (<) cara menulisnya adalah seperti 

\textgreater untuk >
\textless untuk <

latex juga menyediakan logo copyright , dengan cara menulis \copyright.

Antara Contoh Penulisan code untuk Font Style pada LateX


\textrm{ ayat anda } : adalah text untuk roman font.
\texttt{ ayat anda } : pula adalah text untuk typwriter font.
\emph{ayat anda} : untuk emphasize
\textsf{ayat anda} : untuk sans serif
\textbf{ayat anda} : untuk bold font
\textit{ayat anda} : untuk italic font

Antara Contoh Penulisan code untuk Font Size pada Latex


\tiny{hello} : Untuk size font tiny
\large{hello} : Untuk size font large
\huge{hello} : Untuk size font huge
\normalsize{hello} : Untuk size font normal
{\scriptsize hello} : Untuk size font script
{\footnotesize hello} : Untuk size font footnote

Contoh penulisan dash dalam latex


'-' untuk hyphen,
'--' untuk en-dash,
'---' untuk em-dash,
'$-$' untuk minus sign,

Cara untuk menulis tilde atau "~"

$\sim$ atau \~{}

Cara untuk menulis darjah celcius untuk temperature.


$27\,^{\circ}\mathrm{C}$

Contoh code untuk paging page dalam latex


\documentclass[a4paper, 10pt]{article} : a4paper bermaksud page akan ditulis dalam bentuk A4 paper dengan 10 point text size, article bermaksud document akan ditulis didalam format artikel.

\usepackage adalah kod untuk meng-import package library yang disediakan oleh latex. terdapat beribu jenis package yang ada untuk latex.

\usepackage{showframe} untuk display frame pada document

\usepackage[top=1cm, bottom=1cm, left=1cm, right=1cm]{geometry} : adalah untuk margin page pada document latex, geometry adalah nama package.

\usepackage{lipsum} : penggunaan package lipsum untuk membuat dummy text pada latex.

\lipsum : adalah code untuk display dummy text dari penggunaan package lipsum diatas.

SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara Download LateX

Cara Download Latex

1. Pertama anda perlu Download Miktext dari http://miktex.org/ seperti gambar di bawah.




2. Klik Download tab dan download Miktex versi 32-bit. Dan teruskan dengan proses Install jika download anda telah selesai.



3. Selepas itu download pula Texmaker dari http://www.xm1math.net/texmaker/ seperti gambar di bawah.



4. Install Texmaker ke dalam komputer anda setelah selesai men-download. Interfacenya akan kelihatan seperti gambar dibawah setelah anda membukanya.



5. Anda sudah boleh mula menggunakan dengan "create new file" dan teruskan dengan penulisan anda.
SHARE SHARE SHARE

Wednesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara Cash out Duit dari 8share 2015

Disini adalah post tutorial untuk cara-cara cashout duit dari 8share untuk interface design terbaru 8share untuk tahun 2015 .. dalam bulan 10 kalau tak silap 8share ade wat upgrade interface dorang .. so cara cashout lama agak berlainan sedikit .. di sini akan di beri tutorial bergambar dan step by step macam mana nak cash out duit dari 8share untuk 2015

Daftar 8share --->>> Click here 

1 .  Pertama Login ke 8share anda dan click Dashboard link yg ada di sebelah kiri website 8share.


2 . Selepas itu pastikan duit pendapatan 8share anda telah melebihi RM 50 untuk cash out . Selepas duit 8 share anda telah melebihi RM 50 , button untuk request cash out akan tertera di page Dashboard seperti gambar di bawah . Tekan button "Request cash out Now!" untuk cash out


3 .  Selepas tekan request cash out button anda akan ke page untuk bank details dan comfirmkan jumlah wang yang anda mahu keluarkan dari 8share . RM 1 akan di tolak dalam process cash out 8share ni . jadi letak la jumlah melebihi RM 1 dari duit yang anda ingin kan . Contoh RM 51 . dan Tekan button "Send Cash Out Request" .


4. Selepas itu anda akan ke page Comfirm details . Sila cek betul-betul Details anda dn yang paling penting account number anda , Dimana wang itu akan di masukkan nanti . selepas anda yakin dengan detail-detail anda , tekan Button "Comfirm Details" .


5. Selepas tekan comfirm , ini bermakna anda telah menghantar permohonan untuk request . Dalam masa yang sama Email dan Status Pesanan anda akan bertukar ke "Pending" dan akan di review oleh pihak 8share dalam masa 1 ke dua minggu .  


Contoh email yang akan di beri

6. Selepas di Review dari pihak 8share anda akan menerima satu lagi email pengesahan permohonan yang anda buat dan status anda di 8share akan bertukar ke "Verified" . dan duit anda akan di masukkan dalam masa 1 ke dua minggu dari tarikh terima email.


7. Selepas beberapa hari . Anda akan menerima email dari 8share seperti di bawah . Duit anda telah pun selamat masuk . Tahniah ! :)


status akan bertukar ke Completed

Bukti pembayaran dari 8 Share seperti di bawah


Kepada sesiapa yang berminat untuk membuat duit secara online melalui iklan 8share sila daftar di link di bawah



Noted: Secara peribadi 8share adalah website iklan terbaik untuk menjana wang untuk yang baru-baru berjinak dengan buat duit secara online ni . sebelum traffic atau audience anda menigkat dan beralih ke GOOGLE ADSENSE , POPCASH atau H12 dan sebagainya .. ( Baru2 belajar jgak)
  • cara buat duit dengan 8share 2015
  • iklan 8share bagi duit 2015
  • cara keluarkan duit dari 8share 2015
  • tips untuk 8share 2015
SHARE SHARE SHARE

Sunday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Tips Beli Tiket Murah Air Asia

Dapat beli tiket AirAsia online murah makna ada penjimatan dan untunglah lebih. Jom baca cara beli tiket murah AirAsia terbaik sebab nak dapat tiket percuma AirAsia bukannya senang.

1. Beli Tiket sendiri secara online
Perlu diketahui, jika beli tiket AirAsia dari mana-mana travel agensi ia akan lebih mahal dari beli sendiri jika ada promosi. Ini kerana AirAsia tidak beri harga promosi kepada pihak travel agensi. Bahkan jika anda beli tiket AirAsia dari travel agensi, selain kena bayar duit tiket anda juga perlu bayar upah khidmat sebanyak RM20-RM30 kepada syarikat travel tersebut. Nasihat pertama saya ialah urus sendiri pembelian adalah cara terbaik beli tiket murah AirAsia. RM20-RM30 yang dibelanjakan tu belum termasuk duit minyak, masa dan tenaga yang diguna untuk ke tempat pembelian tersebut.

2. Bayar menggunakan bank online
Jika tiket berjaya ditempah sendiri melalui internet, cubalah bayar dengan menggunakan sistem debit iaitu transfer cash dari mana-mana bank terpilih bukan menggunakan kad kredit kerana AirAsia akan mengenakan cas tambahan bagi transaksi yang menggunakan kad kredit kecuali mengguna kredit kad yang dikeluarkan oleh AirAsia. Elok-elok nak dapat murah jadi mahal pulak. Menggunakan kad kredit dalam pembelian tiket AirAsia bukanlah cara terbaik beli tiket murah AirAsia. Cas yang dikenakan bukan pertransaksi tapi mengikut jumlah kepala atau penumpang yang anda belikan tiket untuk mereka.


3. Waktu membeli tiket paling murah
Ilmu yang saya dapat dari seorang kawan katanya AirAsia biasanya akan buka harga promosi yang paling murah pada waktu tengah malam antara jam 1 – 5 pagi. Setakat ni saya rasa macam betul jer petua yang kawan tu ajarkan tapi bukanlah setiap malam harga promosi tu ada. Ramai yang kata kalau beli awal berbulan-bulan sebelum tarikh penerbangan adalah cara terbaik beli tiket murah AirAsia, sebenarnya tidak juga begitu. Pernah sekali saya beli awal 2 bulan tapi kawan yang beli 5 hari sebelum terbang lebih murah dari harga saya beli.


4. Tips lain untuk tiket mural AirAsia
Ada beberapa lagi petua cara terbaik beli tiket murah AirAsia. Saya sebut secara ringkas jer.


Tidak perlu beli insuran yang ditawarkan.
Tidak perlu tempah makanan jika penerbangan singkat. Makan siap-siap sebelum terbang atau makanlah selepas sampai ke destinasi.
Pastikan timbangan yang dibayar sekadarnya sahaja, AirAsia siap meletakkan 20kg kalau anda tidak tukar kepada 15kg bermakna anda perlu bayar apa yang anda tidak perlukan.
Tidak perlu memilih tempat duduk.


Promosi Air Asia Terkini Boleh Lihat Disini
SHARE SHARE SHARE

Friday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara Nak Download Guitar Pro Di Killjols

Entry Ini adalah berkenaan dengan page download guitar pro di ---->> Click here

Cara-Cara Nak Download Guitar pro di page Malay Guitar pro


1. Tekan Link Download di kotak , column sebelah kiri ...seperti gambar di bawah. ( Bulatan merah)



2. Selepas Link di klik , anda akan ke page short.lnk seperti gambar di bawah , tunggu 5 saat untuk butang "skip this add"



3. Selepas 5 saat , tekan butang "skip this add"



4. Anda akan direct ke page depositfile iaitu page yang digunakan admin untuk menyimpan file-file guitar pro ...  Klik button "Download This File" untuk mendownload file yang telah anda pilih di step 1.


5. Selepas Klik Button "Download This File" ... File akan masuk ke computer anda seperti gambar di bawah...




p/s: Sebarang masalah sila contact admin blog ini di ---- >>> Click here for contact Admin
SHARE SHARE SHARE

Tuesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara Cash out Duit Dari 8share

Click Here -->> Cara Cash Out 8share 2015


Alhamdullilah Dapat First Cash Out ... ni first time aku dapat duit dari wat bende online ni .. selama ni dengar je org citer ... tp tak banyak pun aku dapat minimum 50 hengget je pun ... tp Alhamdullilah dapat skit motivasi meneruskan hobi berblogging ni ...

kenapa aku suka 8share sbb iklan dia , iklan dia bagus2 mmg menarik tuk orang tgk ...sampai aku sendiri pun kadang2 tengok sendiri iklan yang aku iklankan haha ... advertiser lain iklan kadang2 tak menarik minat langsung tuk aku tgk .... satu klik dia akan bayar 20 sen tuk korang ... ok la tu ...rajin la wat iklan dapat la lebih ...

ok sebelum aku melalut aku nak cerita la camner nak cash out kalau korang dah rasa sampai minimum cash out iaitu RM 50 dan simpan pun boleh ...tp aku nak cuba dlu tgk tol tak dia bayar ... dan tadi aku balik um ah cek mmg dah masuk duit ...

1. korang kene pastikan korang dah sampai minimum cash out iaitu 50 hengget ...tapi biar lebih 1 ringgit sebab dia akan potong charge transfer sebanyak 1 ringgit ...

2. korang memang pasti dah sampai 50 ringgit ke atas ? lepas tu klik la butang cash out yang ade di belah kanan dashboard page 8share korang .. butang warna kuning tulis cash out


3. Selepas tekan butang cash out now! to korang akan ke page dia tulis " Who should we send your earnings to? " yang bermaksud " kepada siapa akan di hantar pendapat anda?  " seperti di bawah . Dekat Page ni Korang key in la berapa banyak cash out korang nak ... dan cek details kat mana nak antar duit dari 8share ni ... cek betul2 kat sini ... jangan salah ....



4. Selepas tu dorang akan ke page comfirmation cash out , untuk wat pengesahan sekali lagi tentang details yang akan korang cash out dan details tentang penerima duit itu iaitu details korang sendiri .


5. pastu korang akan balik ke dashboard page ... dia akan tulis status cash out korang pending ... dalam masa yang sama dorang bagi emel dari 8share ...





6. lepas tu tunggu la dorang verify details korang .......dan selepas dorang verify status akan bertukar ke pada status verification masa diambil dalam 2 hari camtu . gambar aku lupa nak printscreen yang part ni ...

7. Selepas 2 minggu aku tunggu , akhirnya aku bukak 8share aku tadi ...tadaa ... status bertukar kepada complete .. dan terus aku cek bank aku ... mmg betul masuk ...bukti gambar di bawah ...


Bukti gambar dari bank online page cek balance ....


Alhamdullilah ....walaupun tak segempak blogger2 tegar yang lain yang kadang sampai beratus dorang cashout ...tp dapat la juga duit dari aku blog kosong je.... kepada siapa yang berminat nak try 8share ni...daftar lah di sini ye -------------->>  http://8share.com
  • cara buat duit dengan 8share
  • iklan 8share bagi duit
  • cara keluarkan duit dari 8share
  • tips untuk 8share
SHARE SHARE SHARE

Saturday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara-Cara Download Pakai BillionUpload

Cara-Cara Download Pakai BillionUpload

Masih Baru dengan BillionUpload? tak dapat nak cari link download dekat BillionUpload punya site?..

Billion Upload memang lain skit dia nye cara download. Pada awalnya aku pun pening . Ok kat sini aku nak bagi tutorial camner nak Download guna BillionUpload.

1. Click Link BillionUpload yang telah diberi

2. Cari Button Bertulis Download & Watch dan Klik button itu.



3. Selepas click button tersebut Unchecked kan Checkbox yang bertulis By downloading the file you agree to our terms of service.Download you file easily with Billion Uploads download manager.


4. Selepas Uncheck button di atas Click Download button berwarna hitam diatasnya


5. Dan sekarang anda boleh Download dengan jayanya



SHARE SHARE SHARE

Wednesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Cara-Cara nak tengok gambar private di Facebook.

ok...tajuk entry yang sangat memberi harapan pada para stalker....hehehe.... aku baru jumpa satu link ...sebenarnye untuk developer....but boleh dimanipulasikan ...nak gempak cerita.. link ni just untuk boleh di access untuk profile picture sahaja....dan mungkin ada orang tanye... kalau camtu sia2 je la hide profile picture..? xde sia2 pun kita hide dari pandangan orang je...suapaya orang tak dapat klik...tapi facebook nye developer dia x create picture baru...dorang just resize sahaja... so link ini hanyalah resize dari gambar profile picture yang telah diprivatekan....itu je...



Cara nak guna...tukar keyword USERID ...pada userid profile yang korang mau lihat private profile picture nya.... contoh user https://facebook.com/7889939901  .... amik 7889939901 tukar kat USERID link di atas.... atau https://facebook.com/leman ... amik leman tukar  kat USERID di atas....

orite!


SHARE SHARE SHARE

Saturday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Set canon printer to use just only one catridge...

Applicable Models:
Canon Pixma iP series: iP1300,iP1700,iP1200,iP1600,iP2200,and iP1880

One day a visitor left comment in comment box asking:
Is it true that ip1980 can’t print while only one catridge operation. So, how i can keep printing when only 1 catridge that contain ink?
Arcava
Thanks to Arcava who has left her comment in my previous post Product Review: Canon Pixma ip1980. The question gives me a fresh idea to write this post for you all.
Have you ever experienced the problem like Arcava got?. And how can you solve the problem?.
Well, I will start by answering the question listed above. That’s right that Canon Pixma ip1980 can’t print when only one cartridge is installed. We must install all the cartridges both black and color.
So, how can we keep printing if you have just one cartridge with the ink inside while other is empty?. Alright, to get your printer keep printing under this condition you must specify ink cartridge for printing in the printer driver properties. You can find this function under Maintenance tab.
The following steps will lead you how to set (specify) ink cartridge of Canon Pixma iP1980 for printing:


  1. Set all the printer cartridge both black and color cartridge (including the empty one)
  2. Right click on printer driver properties
  3. Click Maintenance tab
  4. Click on Ink Cartridge Setting mark
  5. In pop up menu, select the cartridge which has ink inside (black only or color only).
Now your printer will keep printing by using only one cartridge that you specify in Ink Cartridge Setting menu.

Note: It’s not recommended to install empty cartridge in your printer for long time due to thermal issue. I promise to discuss it later, okay?
Source: Service Manual



Original source: http://www.printerclinic.com/setting-ink-cartridge-canon-pixma-ip1980-keep-printing-when-only-one-cartridge-has-ink-inside/#ixzz22ZR6GLyo


SHARE SHARE SHARE