January 2014 | Killjols January 2014 | Killjols
Get Update Everyday Like Our FB Pages

Tuesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Pengkelasan (Classes) dalam OOP


Pengkelasan (Classes)

Kelas adalah kontruk(Binaan) yang menentukan objek yang mempunyai jenis(type) yang sama. Kelas Java menggunakan pembolehubah(Variables) untuk menentukan medan data dan metode untuk menentukan perilaku(Behavior). Kelas menyediakan jenis metode yang khas yang dikenali sebagai konstruktor yang boleh dipergunakan(invoked) untuk membina/mengkonstruk objek dari kelas.



  • Kelas mengkapsulkan(encapsulates) data dan metode
  • Kelas mungkin mempunyai bidang yang diisytiharkan persendirian(private)
  • Akses kepada data objek biasanya disediakan oleh metode
  • Kelas adalah datatype
Contoh:
Class Rectangle;
Rectangle R1,R2;

SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Apa itu OOP?

Apa Itu OOP?

OOP atau nama panjangnya Object-Oriented Progamming adalah satu metode dalam pemograman komputer yang menggunkan objek. Objek merupakan entiti dalam dunia  sebenar(Real world) yang boleh dikenal pasti, sebagai  contoh: seseorang,tempat, kejadian(event) atau benda.Objek mempunyai identiti yang unik, keaadan(state), dan perlakuan(behavior).


Pengkelasan (Classes)

Kelas adalah kontruk(Binaan) yang menentukan objek yang mempunyai jenis(type) yang sama. Kelas Java menggunakan pembolehubah(Variables) untuk menentukan medan data dan  metode untuk menentukan perilaku(Behavior). Kelas menyediakan jenis metode yang khas yang dikenali sebagai konstruktor yang boleh dipergunakan(invoked) untuk membina/mengkonstruk objek dari kelas.


Enkapsulasi(pengkapsulan/pengurungan) sumber dari http://danu19.wordpress.com/

Dalam sebuah objek tentunya memeiliki barbagai variabel dan metode, maka dari itu sebuah objek membutuhkan tempat untuk menampung variabel dan method tersebut,tempat inilah yang  dinamakan Enkapitulasi.singkatnya Enkapitulasi adalah sebuah wadah atau pembungkus sebuah program dan data yang akan diolah. enkapitulasi memeiliki beberapa keuntungan diantranya adalah :

  • Melindungi program atau data.
  • Objek dapat dikelola secara independen dan kita juga bisa menyembunyikan informasi yang tidak perlu diketahui objek lain.


Perbezaan antara pemprograman berorientasi objek dan pemprograman prosedural, modul adalah prosedur(functions).

Pemprograman prosedural (Procedural Languages)
  • pemprograman prosedural menyokong reka bentuk top-down(top-down design)
  • dalam pemprograman prosedural, modul adalah prosedur(functions). ini dikenali sebagai functional decomposition (Penghuraian Fungsional).
  • perubahan prosedur yang sering di baca kebawah dan pada bahagian program yang lain boleh menimbulkan kesukaran untuk pengubahan kod yang sedia ada

Pemprograman beorientasi (Object-Oriented Languages)
  • Pemprograman berorientasi menyokong reka bentuk beorientasikan objek.
  • Modul adalah pengkelasan
  • Orientasi objek membolehkan perubahan di buat didalam kelas tanpa memberi kesan kepada modul lain. Ia memudahkan kod untuk diguna pakai.


Contoh pemprograman prosedural : C Programming
Contoh pemprograman beorientasi: Java Programming
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Why juan mata not wear no. 7



Juan Mata explain why he did not want to be the next player wearing the shirt of Manchester United number 7 .

Juan Mata explained that is not him to chose to wear the jersey number 8 but Juan Mata also said he was also avoiding to use the No. 7 because did not want to be enormous pressure in Manchester United. Juan Mata says he just wants to concentrate the action on the field and give full priority to the game.

The 25- year-old was tipped to use the No. 7 because after Cristiano Ronaldo moved to Real Madrid in 2009 , there is no comparable substitute to that Portugal 's players .

However , Juan Mata finally using numbered 8 jersey vacated by Anderson after talking with David Moyes .

Juan Mata says, "I think the No. 8 is a great number . I know # 7 is a number that has become an icon here and I spoke to David Moyes on the matter. but the discussion has been decided I would use the No. 8. "

David Moyes reportedly did not want to give No. 7 to Juan Mata did not want to increase the pressure on the players , but believes that the Spaniard will feature great action for the team.

It might be a good thing for the mata using a numbered 8 for vacancies, 7 may be filled again by Crisitano Ronaldo in the future .


Credit: Bulletin MU
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Applikasi Kangkung di Google Play

orang Malaysia ni kalau nak trending kan satu bende tu mmg terbaik la cakap kan. Ni sampai wat game android lagi ...hahaha....camtu jgak la dalam seharian...kalau sorang  nak MLM sume MLM, sorang
bukak kedai makan sume bukak kedai makan... aku respek korang mmg bersatu dalam sume hal.....
#RESPEK


applikasi kangkung ni aku xtau sape punye kerja...tp sungguh genius punya idea...#RESPEK LA

boleh di dapati di google play link di sediakan di bawah....hahahaha

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qotak.kangkung




SHARE SHARE SHARE

Sunday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Elizabeth Tan - Havoc (Joe Flizzow cover) Chord

*Chorus
C                G
havoc havoc ooo (Kan gua dah cakap gua)


C
Budak Subang Jaya memang ada gaya
G
Macam hari-hari hari raya
C          
Cuma nak pergi Fifteen
C
Still so fresh so clean
G
Memang nampak ballin' walaupun tengah miskin

F
Eh mestilah nak pimpin'

Nak tackle awek Ampang
G                                
Pakai topi KL lagi senang diorang pandang
C                              
Tak naik collar kita tak pakai bag sandang
G                                                                    C
Lu pakai seluar jean? Gua pakai seluar mambang

Ulang *

C
Berapa banyak enam belas dua belas dan lapan
G
Yang boleh aku rakam dalam masa satu malam
C
Keluar radio dapat berapa banyak putaran
G
Ini tak adil rappers buat aduan kat SUHAKAM

F
Kartel kuku besi mikrofon kami cengkam
G
Takkan lepas dari genggam walau terputus lengan
C
Nanti kita jumpa senyum tak boleh salam-salam
G
Aku belanja keluar makan jadi korang makan dalam

ulang*

C
..............





SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Waris feat Hattan - Gadis Jolobu Chord

Chorus *
Bbm              
Ko jolobak ko jolbu
Bbm
Tuai padi tigo tangkai
Ab
Kalau kono komat jolobu
Ab                          
Tаk mati badan menghasai
Bbm                          
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Ab
Tаk tаhυ tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

Bb             Ab
Bbm     Ab

(Waris)
Bbm                            Db        
Kisah eh bermulo mulut ughang kampong
 Ab
Kisah ramai gadis cantik kek jolobu berkampung
Bbm                                                Db
Ughang luar datang luar nak cari’аn joki
Cm                                     Eb          Ab
Lain pulak jadi eh terpikek nak buek bini
Bbm
Tapi silap kono komat ѕаmраі tinggalkan keluargo
Ab
Kopit bawah kotiak bini tanggungjawab lupo
Bbm                                               Db
Omak ayah rindu tapi dio buek bodoh
Ab
Dah takdo monyosa monangih dopan kubur

Chorus*


Bbm
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Ab
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Bbm
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Ab                             Ab    C          Ab        C
Sobab laki boleh hidup kalau campak ԁаƖаm hutan
Bbm
Zaman dah boghubah adat ԁі tolan zaman
Ab
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Bbm
Apotah laie mengaku ughang nogori
Ab
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tаk ghoti

Bbm              
Poie tanyo omak poie tanyo uwan
Ab                                                Eb
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan-kawan
Bbm                                            Ab
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
Cm
“sebagai suatu warisan”

Ulang Chorus


Bbm
Wak wak makan padi si lomang ԁаƖаm buluh      
Ab                                                                       Eb
Kok dah dapek yg dicari jgn terlansung semayang subuh
Bb                                                                       Db
Ayam berkokok umah ponghulu іtυ tando haghi nak siang
Ab
Kok dah dapek oghang jolobu tаk sabar nunggu malam ko siang

Bbm
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Ab
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Bbm
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Ab                             Ab    C          Ab        C
Sobab laki boleh hidup kalau campak ԁаƖаm hutan
Bbm
Zaman dah boghubah adat ԁі tolan zaman
Ab
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Bbm
Apotah laie mengaku ughang nogori
Ab
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tаk ghoti

Bbm
Wak wak makan padi si lomang ԁаƖаm buluh      
Ab                                                                       Eb
Kok dah dapek yg dicari jgn terlansung semayang subuh
Bb                                                                       Db
Ayam berkokok umah ponghulu іtυ tando haghi nak siang
Ab
Kok dah dapek oghang jolobu tаk sabar nunggu malam ko siang

Ulang Chorus

A# = Bb
C# = Db
D# = Eb
F# =Gb
G# = Ab

Just remember sharps are a half a step up and flats are half a step down.



SHARE SHARE SHARE

Saturday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Makanan-Makanan Terbaik Bangi

akhirnya dapat jgak cuti...walaupun sebenarnye study week....banyak giler aku update...gasak..

post pasal makanan dapat sambutan plak sejak aku post dlu Makanan-Makanan Terbaik Melaka...dh jadi top post blog ni dah...so malam ni amik masa skit wat research pasal makanan-makanan di area tempat aku tinggal plak....memandang kan aku tgh bercuti ni ...hehe...cuti la sgt...final lagi 2 minggu...

dekat bangi aku duduk rumah parent so xbyk sgt makan luar....kalau kat melaka mmg hari-hari makan luar coz umah bujang...n study sana xde masa nak berasap...so kat umah slagi leh makan kat rumah makan je kat umah....aku stay kat Bangi ni sejak aku umur lima tahun ...so kedai makan datang dan pergi kat sini (tiba2 citer pasal diri sendiri) ....tp sejak tahun 2008 kedai makan kat area sini tumbuh bak cendawan....so aku cuba untuk men-shortlist kan disini...

1. WadiHana Islamic SteakHouse

gambar: ibnukhusairy.com

Kedai Makanan western bertemakan Islamic, terletak di Syeksen 9 Bandar Baru Bangi berdekatan Masjid Hijau Dan juga PKNS Bangi, terdapat dua kedai WadiHana di situ satu bernama WadiHana Islamic Kitchen (Menjual pelbagai jenis makanan) terdapat juga makanan tengah hari berlauk ala kampung di situ. Dan satu lagi WadiHana Islamic SteakHouse (Western Food), kedua-dua kedai ini di satu blok yang sama. Kenapa menjadi pilihan? sebab siapa yang suka makanan western seperti lamb,chicken chop,steak & etc. di sini servis memang bagus,(tak lama sangat tunggu), dan harga sangat berpatutan .Pilihan aku : Lamb Chop Shoulder.


2. Ana Ikan Bakar Petai Bangi



Nak ikan fresh bakar sini lah tempat nye. Lokasi berdekatan roundaboard tol Bangi. Restoren Ikan Bakar yang sentiasa tidak putus-putus orang datang. boleh di lihat di tepi jalan macam mana banyaknya kereta bersidai kat situ. apa yang menarik tempat ini. Parking selesa, tempat nye besar, pelbagai pilihan makanan. ada jugak playground untuk sesiapa yang mempunyai anak kecil. ikan fresh boleh di pilih di situ untuk dibakar atau di masak 3 rasa or apa-apa sahaja. harga? terbaik hehehe....sesuai untuk dinner besar. family dinner , atau makan malam lepas dapat gaji. hehehehe lagi.. menu pilhan : Ikan Siakap Bakar petai dan udang tepung goreng.

3. Ayam Bakar Wong Solo Bangi

sumber gambar: undomiel84.wordpress.com

Restoren masakan bertema kan Indonesia yang agak terkenal di Bangi. Ayam Bakar Wong Solo. Aku dapat tau dari kawan aku jugak. tah berapa kali dia suh aku try ayam penyet dia. dan apa aku leh katakan mmg pure indonesia nye resepi. so tak rugi try ayam penyet nye. Aku suke tgk bekas dia. kreatif jugak. hehe..
harga masih boleh di kategorikan ok la..ok la ...harga dia..kan faham-faham la...hehe area-area pusat bandar nye harga...lokasi di Syeksen 9 Bandar Baru Bangi. Menu Pilihan : Ayam Bakar dan Nasi Ayam Penyet.


4. Restoren Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah  Bangi


Nak Makan yang sihat, rendah kolestrol dah kurang berminyak. cari makanan cina . dan di Bangi ada makanan cina muslim yang femes ni. MOHD CHAN Abdullah punya restoren. ramai orang makan sini. tengah hari mmg penuh selalu. harga berpatutan. menu pilihan : Nasi Roested ITIK


5. D Limau Nipis Bangi

Sumber gambar: Saji.my

Ok kedai ni aku suggest untuk makan tengah hari...memang sedap. dan kene dengan selera aku. pedas selera kampung , berlemak berkrim..haha promote lebih. harga berpatutan. apa yang special tempat ni air dia..Air Istimewa dl'03 tu ar nama yang di beri... air jus limau nipis yang ada jeli dan aiskrim vanilla di dalam nya... patut di cuba ya...dan juga ikan bakar fresh nya menu pilihan : Nasi campur dan Air Istimewa dl'03 ...


6. Yankies HUT Bangi

sumber gambar : mrsfiza.com

Tempat low profile ni mmg rare...agak terpencil skit tempat nye...sunyi dan tenang (mungkin terlalu sunyi) ..
kepada siapa yang ingin kan ketenangan ketika menikmati makanan ini adalah tempat yang terbaik di dunia..hahaha baik punya perli.. aku xtau nak describe tempat ni kat mana.. siapa-siapa nak pergi korang kene google la sendiri...tapi yang pasti kat area Bangi la...tempat yang misteri ini mempunyai makanan sea food yang bagus . ikan bakar yang fresh dan layanan yang sangat baik . sehingga anda merasa kan seperti berada di rumah sendiri . tempat nya sangat tenang (Sehingga boleh terlelap dan tidur tanpa sedar) ... terdapat pondok pondok untuk duduk bersila dan menikmati makanan dengan keluarga. yang pasti aku leh describe tempat ini sangat rare. sesuai untuk keluarga dan juga dating...kui3... menu pilihan : Tomyam seafood & Udang goreng TEPUNG


OK itu sahaja yang boleh aku bercerita tentang makanan di sini....ade lagi best aku gtau kelak

p/s: Headline nak TERBAIK JE kah3. Lihat juga Makanan Terbaik Shah Alam & Makanan Terbaik Bandar Baru Bangi

Related Search:

 END OF POST:





SHARE SHARE SHARE

Friday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

The Fabulous Cat - Bila Kita lupa untuk sujud Chord

DM F
bila kita lupa untuk sujud
C
hilanglah cinta hilanglah cahaya
DM F C
binasa kita tangis tak berair mata

DM F
bila kita lupa untuk sujud
C
hilanglah cinta hilanglah cahaya
DM F C
binasa kita tangis tak berair mata

DM F
hilanglah semua rona hidup
C
sempurnakah hidup yang ku lalu
DM F
seperti roda yang berputar
C
apakah itu yang ku mahu
DM F C
ohhhh ooo ohhhh uoooo
DM F C
ohhhh ooo ohhhh uoooo

DM F
kadangnya ada kadang tiada
C
sempurnakah hidup yang ku lalu
DM F
kadangnya muncul kadangnya hilang
C
apakah itu yang ku mahu
DM F C
ohhhh ooo ohhhh uoooo
DM F C
ohhhh ooo ohhhh uoooo



(Distortion)

DM
sedarkan aku yang terleka
F
kejutkan aku yang terlena
C
capai tanganku yang di hanyut
C
doakan aku kembali berpaut
DM
aku tahu tetap ku mahu
F
aku malu tetap ku palu

C
segala perbuatan mengikut nafsu
C
ceraikan semua satu persatu
DM
mengejar harta duniawi sedarkan diri
F
mainannya sekali
C
hidup jangan disesali
C
apa bekalan nya di akhir nanti

DM
ampunkan aku yang berkedrat
F
lara membuat

terbuka ruang masih ruang untuk bertaubat
C
kejutkan aku jika terlewat
C
jangan biarku terlambat

Ab B
dunia hitam dunia gelap
C
tiada cahaya menerangi nya
Ab B
aku yang hilang aku yang hanyut
C
capai tanganku ampunkan aku

Ab B
dunia hitam dunia gelap
C
tiada cahaya menerangi nya
Ab B
aku yang hilang aku yang hanyut
C
capai tanganku ampunkan aku...

ampunkan aku...

Ab B
bila kita lupa untuk sujud
C
hilanglah cinta hilanglah cahaya
Ab B C
binasa kita tangis tak berair mata

Ab B
bila kita lupa untuk sujud
C
hilanglah cinta hilanglah cahaya
Ab B C
binasa kita tangis tak berair mata

DM F C
ohhhh ooo ohhhh uoooo
DM F C
ohhhh ooo ohhhh uoooo

DM F C
ampunkan....kau ampunkan aku...

SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Mark Adam - Si katak Chord

Link : https://www.youtube.com/watch?v=xladzCH0tAM

Intro : D D#

G B
Setiap pagi aku sembunyikan diri
C
Takut takut kau ternampak
CM
Mukaku yang macam katak
G C D G D
Sakitnya, aduh sakit kepala

G B
Malamku igau, siangku angau
C
Imaginasi meracau
CM
Konon tak nak diriku dikacau
G C D G D
Sakitnya, aduh sakit kepala

C CM
Ku cari beribu alasan
G D
Supaya tak berjumpa
C Cm
Tetapi semua tak jadi
G D
Engkau ada sana ada sini


G B
Didudadidu, kawan kawan tolong aku
C
Aku nyaris jadi gila
CM
Dan tak tahu macam mana
G C D G D
Sakitnya, aduh sakit kepala

Bersiol: G B C CM G C D G

C CM
Ku cari beribu alasan
G D
Supaya tak berjumpa
C Cm
Tetapi semua tak jadi
G D
Engkau ada sana ada sini


G B
Didudadidu, kawan kawan tolong aku
C
Aku nyaris jadi gila
CM
Dan tak tahu macam mana
G C D G D
Sakitnya, aduh sakit kepala

C D G
Engkau cantik dan lawa
C D G
Aduh, sakit kepala...


SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Friend Functions (C++ Programming)

A friend function of a class is defined outside that class' scope but it has the right to access all private and protected members of the class.

Even though the prototypes for friend functions appear in the class definition.

  •  friends are not member functions. 
  •  friend can be a function, function template, or member function, or a class or class template.

Program bellow is the example how to use Friend Function to do addition,Subtraction and find a Max Number between two number using C++ Programming.

explanation: User need to key in two number, x number and y number, and the program will do the calculation for addition and subtraction and also determine the highest number between x and y.

Sample Output:


Sample Source Code:
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Calculate MPG (Mile per Gallon) (Java Programming)

This simple program will ask user to enter their mile driven and the gallon of gas, and the program will calculate the MPG.


Sample Output:


Sample Source Code:
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Joe Flizzow - Apa Benar Lirik


Angin Bertiup Ke Mana Itu Tuhan Merancang
Kita Cuma Insan Yang Punya Harapan
Dan Punya Azam Ada Yang Punya Azab
Dunia Hidup Seksa Tapi Tidak Meragam
Juga Ramai Antara Kita Yang Hidup Senang
Tapi Tidak Senang Lihat Orang Lain Tenang
Duit Korupsi Mudah Dibelanja Sewenang
Walau Ada Kampung Tanpa Api Di Waktu Malam
Ok Mungkin Topik Kini Sudah Mula Mendalam
Tapi Dalam Karier Ini Aku Banyak Berjalan
Dua Minggu Sebelum Tsunami Ku berada Di Jepang
Kurasa Keindahannya Sebelum Ditimpa Malang
Memang Tidak Ragu Manusia Rakus Kerana Wang
Tapi Lebih Menakutkan Dunia Dikuasai Bank
Lambat Satu Bayaran Hilang Kampung Halaman
Kita Dibawah Kawalan Persatuan Halimunan

Chorus

If You Know What I’m Sayin’ Is Right
You be Sayin’ That Still That Still
Teman JKT Gue Were Like Goin’ Kill Goin’ Kill
KL KL Take That Take That Ambil Ambil
Tapi Bukan Semua Yang Diberita Itu Real So Chill

Mengapa Harus Ada Kawalan Populasi
Apa Yang Benar Terkandung Dalam Semua Vaksin
Barium Dilepaskan Di Langit Biru
Apakah Fungsi Persatuan Bangsa Bersatu
Perlukah Tiap Benua Menjadi Satu
Sekarang Afrika Selepas EU
Matawang Negara-negara Semua Digabung
Bawah Piramid Dajjal Semuanya Berbumbung
Apa Yang Sedang Berlaku Di Angkasa Lepas
Itu Pementasan Terakhir Di Masa Dekat
Bilakah Mesiah Palsu Akan Dinobat
Bila Kanser dan AIDS Akan Bisa Diubat
Banyak Lagi Soalan Kita Yang Perlu Jawapan
Sampai Bila nyawa Tak Bersalah Dipertaruhkan
Peperangan Jadi Permainan Tokoh Korporat
Menyorok Dibelakang Kasut dan Sut Berkilat

Chorus

Bridge
Jangan menangis dengan mengusap titik air mata
engkau bisikkan derita mu
tersentuh hati dalam keharuan
setelah tahu apa yang terjadi

Berapa Pemimpin Lantang Yang Perlu Tumpas
Berapa Banyak Darah Anak Muda Perlu Tumpah
Apa Benar Kuasa Dunia Sokong Revolusi
Atau Petrol Mahu Dikuasai Selepas Misi
Kita Baca Berita Percaya Apa Tertulis
Apa Benar Bom Di London Perbuatan Ekstremis
Apa Benar Setiap Yahudi Golongan Zionis
Apa Benar Setiap Orang Arab Itu Terroris

SHARE SHARE SHARE

Thursday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Meter to Inches And Meter to Feet Converter (Java Programming)

This program is Meter to Inches and Meter to Feet Converter , first, user must choose which converter they want. After that, user will be ask to enter the distance (in meter) that they want to convert to Inches or Feet. to stop this program user must enter 3.

Sample output:



Sample Source Code:
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Determine ODD or EVEN Number (Java Programming)

Example the question will ask the user to enter integer and the program will determine the number is ODD or EVEN.

the program below will ask the user the enter one number, and the program will determine the number is odd or even. IF the user is enter odd number the program will send output "FALSE". The output will be true if and only if the user key in the EVEN number. The Programm will stop if the user ENTER 0 (Zero) .

example EVEN Number : 2,4,6,8 ....
example ODD Number: 1,3,5,7 ....

Sample Output:



Sample Source code:
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Determine positive or Negative number (Java Programming)

Example the question ask you to write a program to determine the number that user enter which is positive,negative or Zero number...

The program below will ask the user to enter one number, and the program will determine the number whether the number is positive, negative or zero. and the program will ask the user whether they want to continue or stop the program.

Sample Output:

Source code:
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Example Video Rental Database

Here is the example of video rental database, you can see the ERD of Video rental database also the Business Rules of Video Rental database, you also can download the example of Video Rental database (Microsoft Access) .

“The purpose of Video Rental Management System to collect, maintain, store, manage, and control access to the data that supports the video rentals management for the pleasure of video store business.”


Business Rules of Video Rental
 • A customer can rent many videos. Each video can be rent by many customers.

Entity-Relationship Diagram of Video Rental




Example Database:

Download Here


SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Calculate Average (C Programming)

The example how to calculate Average Using C programming:

Example the question ask you to display the average of mark key in by the user/student and based on the input display the grade, and the average mark :-


    average      grade
 At least 80       A
 60 – 79            B
 50 – 59            C
Less than 50      F






 Source Code:

 
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Joe Flizzow Feat ASH - Air Mata Lirik


air mata gembira mula mengalir
bila lihat suami nya menukarkan kain lampin
tangisan anak kecil baru lahir
dalam dakapan ibu yang baru lepas bersalin
dan langkah kecil pertama di sambut dengan gelak ketawa
satu keluarga terharu

dan bila perkataan berdana di ucap
adalah mama kemudian papa... sayu
air mata gembira seorang bapa
melihat anaknya menjaringkan gol kemenangan
dengan perasaan yang sangat bangga dari tangga penonton
dia melambaikan tangan

air mata ayah bonda sebelum pernerbangan
menghantar anak kesayangan melanjutkan pelajaran
dunia ini mutiara mu sayang
simpan air mata mu jangan menangis sekarang

jangan titiskan airmata
walau rindu melanda
bila aku tiada
biar aku pergi jangan kau bersedih
ku lap air mata mu dari pipi

tahan titisan airmata
sayu tidak tersangka
bila dikau tiada
bukan kerna bila kau sudah pergi
ku lap air mata mu dari pipi



air mata anak kecil di buli budak2 besar
hari pertama di sekolah
balik rumah bila mak tanya
dia kata jatuh tangga
walaupun memang teruk di belasah

air mata anak yang sudah remaja
menangis dalam diam kerana
putus cinta...
bila umur belasan banyak persoalan
yang belum ada jawapan tapi itulah
kehidupan...

air mata kawan kehilangan sahabat
yang pergi dahulu dan rindu tidak terubat
bagai isi dan kuku jalinan sungguh erat
banyak nak diperkatakan tetapi tidak sempat

air mata seorang anak dara meninggalkan
keluarga jauh ke luar negara

dunia ini mutiara mu sayang
simpan air mata mu jangan menangis sekarang

jangan titiskan airmata
walau rindu melanda
bila aku tiada
biar aku pergi jangan kau bersedih
ku lap air mata mu dari pipi

tahan titisan airmata
sayu tidak tersangka
bila dikau tiada
bukan kerna bila kau sudah pergi
ku lap air mata mu dari pipi

jangan titiskan airmatamu
jangan kau bersedih baby boo
simpan airmatamu untuk kesekian saja
air mata gembira
bila kita berjumpa

aku minta maaf aku pernah salah
tidak sekali berniat untuk buat mu marah.
jauh sekali ingin lihat kau menangis
susun sepuluh jari mohon ampun sebelum ku pergi
pentas dunia paling hadapan tempat duduk ku
ku tidak terlalu mesra nanti yang lain cemburu

dunia mutiaraku ku jaga elok
simpan air mata gembira untuk hari esok

jangan titiskan airmata
walau rindu melanda
bila aku tiada
biar aku pergi jangan kau bersedih
ku lap air mata mu dari pipi

tahan titisan airmata
sayu tidak tersangka
bila dikau tiada
bukan kerna bila kau sudah pergi
ku lap air mata mu dari pipi
SHARE SHARE SHARE

Tuesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

OST One piece - Dear Friends (TRIPLANE) English & Malay Translate

part paling sedih so far dalam Anime One piece...





Original


Mainichi hi ga shizumu made
Nazuma mire ni nari nagara
Mujaki ni sugoshita hibi mo sute gatai keredo
Yumemiru boku ga ite mo sore wa sore de boku dakara

JIGUSOO PAZURU mitai ni wa
Matte nakute ii
Dareka no "Yes" ga kimi ni totte
"No" dearu no to onaji you ni
Itsudatte jiyuu na hazu dakara
Ashita kaze ga toori nuketa toki ni
PAZURU ga kakete ita toshitemo
Daremo sore wo semetari shinai yo

Ano hi yumemita bokura wa
Machigai ja nai to shinjite
Araku uneru unabara wo watatte ikeru
Kimi no mune no itami datte

Bokura wa shitte iru kara
Moshimo kimi ga kono fune wo kudarite
Chigau sekai ni ita toshite mo
Saigo ni wa kitto waraeru yo

Ima demo bokura wa yume wo mite iru yo
Takusareta sono omoi mo nosete
Areta kono unabara wo itami to tatakatte kyou mo yuku
Yakusoku ga uso ni nara nai you ni

Soshite itsuka
Bokura no fune wo kudarita chigau sekai ni iru kimi ni
Kanseishita PAZURU wo todoke you

English translate

“Every day until the sun set
We got ourselves dirty with mud
Those days that we wasted so foolishly,
Are hard to throw away
I’m a dreamer
But that’s just how I am
It’s alright if you don’t want to be broken like a jigsaw puzzle
To you, when someone says “yes”
It’s the same as if they said “no”
We thought we would always be free

When the wind blows through tomorrow
Even of the puzzle is broken
Nobody will blame us
That day, we believed
That our dreams weren’t wrong
We just went across the rough seas
I always knew about
The pain you carried in your heart
Even if you leave this ship,
And end up in a different world
We’ll be able to smile in the end
Even now, we continue dreaming
Continue riding on those embraced dreams…
We’ll fight the rough seas today
Even with our pain, so that our promise don’t become lies
And then one day, to you who left our ship, and are now in a different world,
I will send that completed puzzle………..”

Malay translate

Di setiap hari sampai ke matahari terbit
tubuh kita selalu dibasahi lumpur
pada hari itu begitu bodoh sekali kita mengsiakannya
sukar untuk dibuang pergi
aku si pemimpi
tapi itulah aku
tak mengapa jika kau tidak mau
berpecah seperti potongan silangkata

untuk kau, bila seseorang mengatakan "ya"
ia sama seperti jika mereka mengatakan "tidak"
kita sentiasa merasa bebas.

bila angin bertiup esok
walau pecah silangkata
sehingga pecah silangkata dari bahagiannya
hari itu kita percaya
yang mimpi kita bukan dongengan
kita hanya melewati laut yang bergelora
aku sentiasa tahu akan kesakitan mu

walau kau berlalu dari kapal ini
dan akhiri ke dunia yang berbeza
kita akan tersenyum juga
bahkan kini, kita masih bermimpi
terus berjalan dan memeluk mimpi.
kita akan berjuang diatas geloranya lautan itu
dengan rasa luka yang derita
sehingga janji kita bukan satu dusta

dan suatu hari nanti,
kamu akan meninggalkan kapal ini
dan berada di dunia yang berbeza

dan pada akhir itu aku akan mengirimkan
silangkata yang sudah sempurna...
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Flash Game: Tembak Penguin

More Game At Killjols

Copy The Html Code for the game below and Paste at your Own Sites.
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Flash Game: Tembak Koboi

More Game At Killjols

Copy The Html Code for the game below and Paste at your Own Sites.
SHARE SHARE SHARE

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Catatan Lama

aku ade satu blog catatan private...aku catatkan la apa aku nak catat sukati aku kat situ...
habit ni dah berlangsung(?) ..selama  6 tahun yg dlu...jadi semalam baru je abis sume kelas aku...
so agak pisang(?) la rasa nya...bukak la balik catatan tu then aku terjumpa satu kisah dongeng 
yang aku reka kat situ....hahaha...terasa kelakar ...tp tak sangka ada nilai2 murni jgak aku terapkan 
dalam cerita yang mengarut tu...so nak share kat sini la...time tu tahun 2010 ...aku kat melaka..
masih main2 lagi...


_________________________________________________________________________________
malam semalam aku bermimpi...

..
...
.....

aku berada di sebuah perkampungan kecil...
seperti perkampungan nelayan...ramai org berpakaian 
melayu lama...

"aku dalam zaman apa ni?" tanya ku sendirian

perkampungan itu tetiba menjadi hura-hara dan kucar-kacir..
dengan kehadiran seekor burung gergasi yg mengeluarkan api dari mulutnya...

"bapak dier arr...^&*(&()^^9!!" aku mencarut sambil cuba mencari tempat perlindungan..

aku bersembunyi di bawah atap usang lama di tepi pondok tinggalan dalam keadaan ketakutan..
aku terdengar penduduk kampung menjeri-jerit meminta pertolongan...dan ade juga meraung kesakitan..
keadaan begitu 'chaos' sekali....aku betul2 takut...dimana aku ni...

setelah berberapa ketika keadaan menjadi sunyi dan suram...
aku keluar dari tempat persembunyian ku...
alangkah terkejut nya bila aku melihat mayat2 penduduk kampung
bergelimpangan ...dan perkampungan ini bagai sebuah padang bola yg kosong...

dan aku cuba mencari kepastian...aku merangkul seorang lelaki yg dalam keadaan nazak...

"apa sudah jadi ni sume brader? burung ape yg fire2 td tu.." tanye ku dalam keadaan gelisah...


"eee..itu buuuu...burung gunung gempita utara...burung itu akan datang setiap tahun untuk memusnah kan
negeri ini...tetapi tahun ini burung naga itu semakin ganas....." cerita lelaki itu dalam keadaan nazak..

"baik tuan hamba pergi menyelamatkan diri..sebelum burung naga itu kembali.." lelaki itu memberi amaran...

"nak pergi mana...aku tak tau tempat ni kat mana pon?"...tanye ku dalam keadaan komfius...

"errrkkk.. errr err.." dia pun menghembuskan nafasnya yg terakhir...

"alamak relek la brader...mati la plak dier ni..."...aku semakin rungsing...dan ketakutan

dan tiba-tiba kedengaran bunyi ngauman burung naga itu...

aku terpaku dan berdiri...

"ape nak buat ni.." keluh ku sendirian...


"asalammualaikum..." tiba datang seorang lelaki menyapa ku...

"waalaikumsalam.." bleh plak bersalam-salaman time2 camni...

"jangan di takut kan naga itu sedara...dia juga makhluk tuhan seperti kita.."...bicara lelaki itu kepada aku...

"sape kaw??.." tanye ku ..

".....siapa hamba itu tak penting...si naga durjana itu yg harus kita jahanam kan.." kata dier sambil menhunus kan pedang nya...

tiba2 aku kagum dengan keberanian dier...

"sungguh yakin sedara ingin menewaskan si naga itu..hanya bersenjatakan pedang.?..tidak kah sedara harus membawa seangkatan bala tentara..atau
senjata yg lebih kuat dan kukuh..?.." aku dah mula cakap cam dier dah...

"kesemua pahlawan negeri tidak mau berjuang bersama hamba...mereka hanya mau mendiamkan diri..."..ujar lelaki berani itu..

"dimana mereka sekarang.." tanye ku...

"mereka sudah mati di bunuh naga durjana itu.." kata nya ...

"sedangkan berpuluh pahlawan mati di bunuh naga itu...bagaimana sedara mau membunuh nye dengan hanya seorang diri?"...tanye ku lagi..

"mereka mati kerana mereka hanya tau untuk berdiam diri..." kata nya dalam keadaan marah..

"jadi sedara yakin akan pergi melawan naga itu hanya dengan berbekalkan senjata pedang kecil itu?"...tanya ku sambil menunjukan pedangnya..

"pedang ini hanyalah senjata ...yg penting adalah ini.." dia menekan dada nya dengan jari...

"perisai?" tanya ku...

"bukan perisai..tapi kepercayaan pada diri sendiri.."...dier menekan dada nye lagi..

tiba-tiba....

kringggg.....bunyi loceng ...

perh...mimpi ke... adeshhh...

aku tgk jam...dah pukul 7....

aku memegang dada ku...

ada ke kepercayaan dalam diri aku seperti lelaki berani tu....
SHARE SHARE SHARE

Saturday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

11 soalan untuk Imam Syafi'i

Kecerdasannya Yang Luar Biasa Dan Tiada Duanya

Dihikayatkan bahwa ada sebagian ulama terkemuka di Iraq yang merasa dengki dan iri hati terhadap Imam asy-Syafi’i dan berupaya untuk menjatuhkannya. Hal ini dikarenakan keunggulan Imam asy-Syafi’i atas mereka di dalam ilmu dan hikmah, di samping karena beliau mendapatkan tempat yang khusus di hati para penuntut ilmu sehingga mereka begitu antusias menghadiri majlisnya saja dan merasa begitu puas dengan pendapat dan kapasitas keilmuannya.

Karena itu, para pendengki tersebut bersepakat untuk menjatuhkan Imam asy-Syafi’i. Caranya, mereka akan mengajukan beberapa pertanyaan yang rumit dalam bentuk teka-teki untuk menguji kecerdasannya dan seberapa dalam ilmunya di hadapan sang khalifah yang baik, Harun ar-Rasyid.

Khalifah memang sangat menyukai Imam asy-Syafi’i dan banyak memujinya.

Setelah menyiapkan beberapa pertanyaan tersebut, para pendengki tersebut memberitahu sang khalifah perihal keinginan mereka untuk menguji Imam asy-Syafi’i. Sang khalifah pun hadir dan mendengar langsung lontaran beberapa pertanyaan tersebut yang dijawab oleh Imam asy-Syafi’i dengan begitu cerdas dan amat fasih.

Pertanyaan-pertanyaan tersebut seperti berikut:

PERTANYAAN- 1

Para Pendengki (Selanjutnya disebut: PP) :
Apa pendapatmu mengenai seorang laki-laki yang menyembelih seekor kambing di rumahnya, kemudian dia keluar sebentar untuk suatu keperluan lalu kembali lagi seraya berkata kepada keluarganya, “Makanlah oleh kalian kambing ini karena ia sudah haram bagiku.’ Lalu dijawab oleh keluarganya pula, “Ia juga haram bagi kami.” (bagaimana hal ini bisa terjadi.?-red.,)

Imam asy-Syafi’i (Selanjutnya disebut: IS):
Sesungguhnya orang ini dulunya seorang yang musyrik, menyembelih kambing atas nama berhala, lalu keluar dari rumahnya untuk sebagian keperluan lalu diberi hidayah oleh Allah sehingga masuk Islam, maka kambing itu pun jadi haram baginya. Dan ketika mengetahui ia masuk Islam, keluarganya pun masuk Islam sehingga kambing itu juga haram bagi mereka.

PERTANYAAN –2
PP:
Ada dua orang Muslim yang berakal minum khamar, lalu salah satunya diganjar hukum Hadd (dicambuk 80 kali-red.,) tetapi yang satunya tidak diapa-apakan. (kenapa bisa demikian.?-red.,)

IS:
Sesungguhnya salah seorang di antara mereka berdua ini sudah baligh dan yang satunya lagi masih bocah (belum baligh).

PERTANYAAN-3
PP:
Ada lima orang menzinahi seorang wanita, lalu orang pertama divonis bunuh, orang kedua dirajam (dilempar dengan batu hingga mati-red.,), orang ketiga dikenai hukum hadd (cambuk seratus kali-red.,), orang keempat hanya dikenai setengah hukum hadd sedangkan orang kelima dibebaskan (tidak dikenai apa-apa). (Kenapa bisa demikian.?-red.,)

IS:
Karena orang pertama tersebut telah menghalalkan zina sehingga divonis murtad dan wajib dibunuh, orang kedua adalah seorang yang Muhshan (sudah menikah), orang ketiga adalah seorang yang Ghairu Muhshan (belum menikah), orang keempat adalah seorang budak sedangkan orang kelima adalah seorang yang gila.

PERTANYAAN-4
PP:
Seorang laki-laki mengerjakan shalat, lalu tatkala memberi salam ke kanan isterinya menjadi ditalak, tatkala memberi salam ke kiri batallah shalatnya serta tatkala melihat ke langit, dia malah wajib membayar 1000 dirham. (kenapa bisa begitu.?-red.,)

IS:
Tatkala memberi salam ke kanan, ia melihat seseorang yang telah ia nikahi isterinya saat dia menghilang (dalam pencarian), maka ketika ia melihatnya (suami lama isterinya tersebut) sudah hadir, ditalaklah isterinya tersebut dan tatkala menoleh ke arah kirinya, dia melihat ada najis sehingga batallah shalatnya, lalu ketika menengadah ke langit, dia melihat bulan sabit telah nampak di sana sementara ia punya hutang sebesar 1000 dirham yang harus dibayarnya pada awal bulan begitu nampak bulan sabit tersebut (karena dia harus membayar hutang tersebut pada awal bulan hijriah-red.,).

PERTANYAAN-5
PP:
Ada seorang imam melakukan shalat bersama empat orang jama’ah di masjid, lalu masuklah seorang laki-laki dan ikut melakukan shalat di samping kanan sang imam. Tatkala imam memberi salam ke kanan dan melihat orang tersebut, maka ia wajib dieksekusi mati sedangkan empat orang yang bersamanya harus dihukum cambuk sedangkan masjid tersebut wajib dihancurkan, (bagaimana bisa demikian.?-red.,)

IS:
Sesungguhnya lelaki yang datang itu dulunya memiliki seorang isteri, lalu dia bepergian dan meninggalkannya (mantan isterinya tersebut) di rumah saudaranya lantas si imam ini membunuh saudaranya tersebut dan mengklaim bahwa perempuan itu adalah isteri korban yang dikawininya (padahal ia adalah saudara perempuan si korban-red.,) lantas ke-empat orang yang melakukan shalat bersamanya itu bersaksi atas hal itu (bersaksi dusta-red.,), sedangkan masjid tersebut dulunya adalah rumah si korban (saudara laki-laki si wanita yang jadi isterinya-red.,) lalu dijadikan oleh si imam sebagai masjid (sehingga wajib dihancurkan-red.,).

PERTANYAAN- 6
PP:
Apa pendapatmu mengenai seorang laki-laki yang memiliki budak namun melarikan diri, lalu orang ini berkata, “Dia bebas (merdeka) jika aku makan, hingga aku menemukannya (alias: aku tidak akan makan hingga bisa menemukannya dan bila aku ternyata makan sebelum menemukannya, maka status budak tersebut adalah bebas/merdeka-red.,), bagaimana jalan keluar baginya dari ucapannya tersebut?

IS:
Ia hibahkan saja budak tersebut kepada sebagian anak-anaknya kemudian dia makan, kemudian setelah itu ia menarik kembali hibahnya tersebut.

PERTANYAAN- 7
PP:
Ada dua orang wanita bertemu dengan dua orang anak laki-laki, lalu kedua wanita tersebut berkata, “Selamat datang wahai kedua anak kami, kedua suami kami dan kedua anak dari kedua suami kami.” (bagaimana gambarannya?-red.,)

IS:
Sesungguhnya kedua anak laki-laki itu adalah dua anak dari masing-masing wanita tersebut, lalu masing-masing wanita itu menikah dengan anak laki-laki temannya (kawin silang-red.,), maka jadilah kedua anak laki-laki itu sebagai kedua anak mereka berdua, kedua suami mereka berdua dan kedua anak dari kedua suami mereka.

PERTANYAAN- 8
PP:
Seorang laki-laki mengambil sebuah wadah air untuk minum, lalu dia hanya bisa meminum separuhnya yang halal baginya sedangkan sisanya menjadi haram baginya, (bagaimana bisa terjadi.?-red.,)

IS:
Sesungguhnya laki-laki itu telah meminum separuh air di wadah, lalu ketika meminum separuhnya lagi ia mengalami ‘mimisan’ sehingga darah menetes ke wadah itu sehingga membuat darah bercampur dengan air. Maka, jadilah ia (sisanya tersebut) haram baginya.

PERTANYAAN- 9
PP:
Ada seorang laki-laki memberi kantong yang terisi penuh dan telah disegel kepada isterinya, lalu ia meminta kepada isterinya tersebut untuk mengosongkan isinya dengan syarat tidak membuka, merobek, menghancurkan segel atau membakarnya sebab bila ia melakukan salah satu dari hal tersebut, maka ia ditalak. (apa yang harus dilakukan sang isteri.?-red.,)

IS:
Sesungguhya kantong itu terisi penuh oleh gula atau garam sehingga apa yang harus dilakukan wanita hanyalah mencelupkannya ke dalam air hingga ia mencair sendiri.

PERTANYAAN- 10
PP:
Seorang laki-laki dan wanita melihat dua orang anak laki-laki di jalan, lalu keduanya mencium kedua anak laki-laki tersebut. Dan tatkala keduanya ditanyai mengenai tindakan mereka itu, si laki-laki itu menjawab, “Ayahku adalah kakek dari kedua anak laki-laki itu dan saudaraku adalah paman keduanya sedangkan isteriku adalah isteri ayahnya.” Sedangkan si wanita menjawab, “Ibuku adalah nenek keduanya dan saudara perempuanku adalah bibinya (dari pihak ibu).” (siapa sebenarnya kedua anak itu bagi kedua orang tersebut.?-red.,)

IS:
Sesungguhnya laki-laki itu tak lain adalah ayah kedua anak laki-laki itu sedangkan wanita itu adalah ibu mereka berdua.

PERTANYAAN- 11
PP:
Ada dua orang laki-laki berada di atas loteng rumah, lalu salah seorang dari mereka jatuh dan tewas. Sebagai konsekuensinya, isteri orang yang tewas tersebut menjadi haram bagi temannya yang satu lagi. (bagaimana ini bisa terjadi.?-red.,)

IS:
Sesungguhnya laki-laki yang jatuh lalu tewas itu adalah orang (majikan/tuan) yang telah menikahkan putrinya dengan budaknya yang bersamanya di atas loteng tersebut (yang selamat), maka tatkala ia tewas, putrinya tersebut mewarisinya sehingga menjadi pemilik budak yang tidak lain suaminya tersebut, maka jadilah ia (putri majikannya tersebut) haram baginya.

Sampai di sini, sang khalifah Harun ar-Rasyid yang menghadiri perdebatan tersebut tidak mampu menyembunyikan rasa kagumnya terhadap kecerdasan Imam asy-Syafi’i, spontanitasnya, kebagusan pemahamannya dan keindahan ilmunya seraya berkata, “Maha suci Allah atas karunianya kepada Bani ‘Abdi Manaf; engkau telah menjelaskan dengan baik dan menafsirkan dengan begitu menawan serta mengungkapkan dengan begitu fasih.”

Maka berkatalah Imam asy-Syafi’i, “Semoga Allah memanjangkan umur Amirul Mukminin. Aku mau mengajukan kepada para ulama tersebut satu pertanyaan saja yang bila mereka dapat menjawabnya, maka alhamdulillah sedang bila tidak bisa, aku berharap Amirul Mukminin dapat mengekang keusilan mereka terhadapku.”

“Ya, itu hakmu, silahkan ajukan pertanyaanmu kepada mereka, wahai asy-Syafi’i,?” kata sang khalifah

“Ada seorang laki-laki yang meninggal dunia dengan meninggalkan warisan sebanyak 600 dirham namun saudara wanitanya hanya mendapatkan bagian 1 dirham saja dari warisan tersebut, bagaimana cara membagikan warisan tersebut,?” tanya asy-Syafi’i.

Maka, masing-masing dari para ulama tersebut saling memandang satu sama lain begitu lama namun tidak seorang pun dari mereka yang mampu menjawab satu pertanyaan tersebut sehingga tampak keringat membanjiri jidat mereka. Dan setelah begitu lama mereka hanya terdiam, berkatalah sang khalifah, “Ayo, katakan kepada mereka apa jawabannya.!”

“Orang tersebut meninggal dunia dengan meninggalkan ahli waris; dua anak perempuan, seorang ibu, seorang isteri, dua belas orang saudara laki-laki dan seorang saudara perempuan. Jadi, dua anak perempuannya itu mendapatkan dua pertiganya, yaitu 400 dirham; si ibu mendapatkan seperenam, yaitu 100 dirham; isteri mendapatkan seperdelapan, yaitu 75 dirham; dua belas saudara laki-lakinya mendapatkan 24 dirham (masing-masing 2 dirham) sehingga sisanya yang satu dirham lagi itu menjadi jatah saudara perempuannya tersebut,” jawab Imam asy-Syafi’i setelah orang-orang yang ingin menjatuhkannya di hadapan khalifah yang amat mencintainya itu berbuat nekad terhadapnya.

Dan jawaban Imam asy-Syafi’i tersebut membuat sang khalifah tersenyum seraya berkata, “Semoga Allah memperbanyak pada keluarga besarku orang sepertimu.”

Lalu beliau memberi hadiah kepada Imam asy-Syafi’i sebanyak 2000 dirham. Hadiah itu diterimanya, lalu dibagi-bagikannya kepada para pelayan istana dan para pengawal.

(SUMBER: Mi`ah Qishshah Wa Qishshah Fi Aniis ash-Shaalihiin Wa Samiir al-Muttaqiin karya Muhammad Amin al-Jundy, Juz.II, h.3-10)
SHARE SHARE SHARE

Thursday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Game Flash: Game Telur Ayam

More Game At Killjols

Copy The Html Code for the game below and Paste at your Own Sites.
SHARE SHARE SHARE

Tuesday

HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA HAHAHA
Chord List: # | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z : TOP 10

Flash Game: Who want to be a Millioanaire?

More Game At Killjols

Copy The Html Code for the game below and Paste at your Own Sites.
SHARE SHARE SHARE